Analiza Tele M: “Pandemia coincidentelor… nefericite!”

Sharing is caring!

In aprilie 2018, Institutul National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, parte a Institutului National de Sanatate, a anuntat ca a fost descoperit un nou tip de coronavirus, care a dus la moartea a 25.000 de purcei la cateva ferme din provincia Guangdong, in apropiere de Foshan. Noul virus a fost numit sindrom de diaree acuta porcina (SADS – CoV). Sursa citata a mentionat ca virusul nu infecteaza oamenii spre deosebire de SARS – CoV. Intamplator sau nu, primul caz de SARS CoV a fost depistat pe 16 noiembrie 2002, in provincia Guangdong in acelasi oras Foshan.

SADS CoV a fost identificat de cercetatorii de la EcoHealth Alliance, Institutul de Virusologie din Wuhan si alte organizatii. Banii au venit de la Institutul National de Sanatate din SUA, condus de Anthony Fauci. Oamenii de stiinta au spus atunci ca, separarea scroafelor de purcei a ajutat la oprirea focarului de SADS – CoV pana in luna mai 2017. Acestia au confirmat conexiunea SADS – CoV cu liliecii, noul virus fiind identificat in intestinul subtire al purceilor din focar.

S-a stabilit ca secventa genetica este similara cu cea a coronavirusului provocat de lilieci, descoperit in 2007. Cercetatorii au testat atunci 35 lucratori care au avut contact strans cu porcii bolnavi iar niciunul dintre ei nu a avut rezultate pozitive pentru SADS – CoV. Institutul american, preciza in 2018 ca, 6 tipuri de coronavirus erau cunoscute ca fiind periculoase pentru oameni dar „pana acum doar 2 dintre ele SARS – CoV si MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) au provocat focare si au fost fatale pentru oameni”.

Pe 18 octombrie 2019, la New York, Fundatia Bill&Melinda Gates, in parteneriat cu Formul Economic Mondial si Centrul John Hopkins a gazduit “Evenimentul 201” prin care era simulata o pandemie. Conform scenariului, omenirea se confrunta cu un nou tip de coronavirus transmis de la lilieci la porci si apoi la oameni. De asemenea, nu exista nicio posibilitate de vaccinare in primul an de la startul pandemiei iar un antiviral putea diminua efectele virusului dar nu reusea sa impiedice raspandirea lui.

“Evenimentul 201” a luat in discutia si varianta ca guvernele sa ofere resurse si sprijin financiar pentru descoperirea unui vaccin.

Dupa 2 ani, Anthony Fauci, reputatul epidemiolog al Americii, cu origini italiene a devenit figura stiintifica a SUA impotriva coronavirusului. Pe 4 mai 2020, intr-un interviu acordat pentru National Geographic, seful Institutului National de Sanatate din SUA declara ca nu exista dovezi stiintifice ca virusul a fost facut intr-un laborator din China. Si totusi, institutul condus de Fauci a finantat in ultimii 6 ani, doua programe pentru studierea coronavirusului de la lilieci.

Conform publicatiei, Newsweek  Institutul National de Alergii si Boli Infectioase din SUA a alocat 7,4 milioane de dolari pentru aceste proiecte. De altfel, multi oameni de stiinta au criticat manipularea virusilor in laborator, pentru a explora potentialul lor de a infecta omul deoarece exista mai mereu riscul inceperii unei pandemii, din cauza eliberarii accidentale.

Programele finantate de Institutul National de Sanatate al SUA au fost alcatuite din doua faze.

Prima parte a început în 2014, a implicat supravegherea coronavirusurilor de lilieci și a avut un buget de 3,7 milioane de dolari. Programul a finanțat activitatea lui Shi Zheng-Li, un medic virolog de la laboratorul Wuhan, precum și altor cercetători care au investigat și catalogat coronavirusurile de lilieci în sălbăticie. Această parte a proiectului a fost finalizată anul trecut.

In 2005, Shi Zheng Li impreuna cu cativa  colegi a descoperit ca liliecii sunt principalii transmitatori ai coronavirusului. In acest an, cercetătorii conduși de Shi Zhengli au publicat un articol în Nature intitulat „Un focar de pneumonie asociat cu un nou coronavirus de origine probabilă de la lilieci”, descoperind că SARS-CoV-2 se află în aceeași familie cu SARS.

În februarie 2020, echipa sa a publicat o lucrare în Cell Research care arată că Remdesivirul și Clorochina au inhibat virusul in vitro și au solicitat un brevet pentru medicamentul din China. Acordarea acestui brevet de către China a ridicat suspiciuni cu privire la drepturile de proprietate intelectuală într-un context internațional. Intr-o iesire publica, Anthony Fauci a spus ca, un medicament experimental pentru coronavirus are un beneficiu dovedit: “Datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv în diminuarea virusului!”

Intr-o postare de pe 23 aprilie, Bill Gates a mentionat intr-o nota personala ca medicamentul Remdesivir produs de Gilead impiedica virusul sa se reproduca:  „O alta clasa de medicamente functioneaza schimband modul in care organismul uman reactioneaza la virus. Fundatia finanteaza un studiu care ne va oferi indicatii despre cum actioneaza pe Covid 19, pana la sfarsitul lunii mai. Se pare ca beneficiile sunt modeste”.

flickr.com

Cu alte cuvinte atat Fauci cat si Gates promoveaza Remdesivirul celor de la Gilead, compania ce a produs in timp celebrul Tamiflu. Printre fostii sefi ai acestei companii se numara si Donald Rumsfeld, fostul ministru al Apararii din SUA.  

O a doua fază a proiectului a inclus lucrări suplimentare de supraveghere, dar și cercetare, în scopul înțelegerii modului în care coronavirusurile pot fi mutate pentru a ataca oamenii. Proiectul a fost condus de EcoHealth Alliance, un grup de cercetare non-profit, sub conducerea președintelui Peter Daszak, expert în ecologia bolilor. Institutul a anulat programul in urma cu 3 saptamani dupa ce informatia a aparut in presa.

EcoHealth Alliance, se descrie ca fiind o organizatie non guvernamentala care efectueaza cercetari stiintifice ce utilizează o abordare „O singură sănătate” pentru protejarea sănătății oamenilor, animalelor și mediului împotriva bolilor infecțioase emergente. Eco Health Alliance are ramificatii globale si se axeaza pe cercetarea științifică care are ca scop prevenirea pandemiilor și promovarea conservării.

În ultimii 20 de ani organizația noastră a investigat sursele bolilor emergente, cum ar fi COVID-19…Lucrăm în Statele Unite și în peste 25 de țări cu instituții care au fost aprobate în prealabil de agențiile federale de finanțare pentru a face cercetări științifice esențiale pentru prevenirea pandemicii. Planificăm să discutăm cu Instititutul National de Sanatate pentru a înțelege motivul care stă la baza deciziei lor”, a mentionat organizatia dupa ce administratia Trump a anuntat ca suspenda grantul institutului condus de Fauci.

Pe site-ul organizatiei printre donatori se gasesc companii precum Johnson&Johnson, Colgate – Palmolive, John Hopkins Bloomberg School, Universitatea Princeton. Printre consilierii organizatiei se afla si doctorul Scott Dowell, directorul adjunct pentru supraveghere si epidemiologie a Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Presedintele EcoHealth Alliance, Peter Daszak face parte si din boardul One Health Platform, o retea stiintifica pentru sanatate care își propune să sporească înțelegerea și pregătirea pentru focarele zoonozelor actuale și viitoare, bolile infecțioase emergente și remergătoare la om și animale și rezistența antimicrobiană. Aceasta include factorii ecologici și de mediu care determină impactul asupra acestor boli. Din organismul de conducere fac parte printre altii si Nick Juleff, ca reprezentant al Fundatiei Bill & Melinda Gates dar si Joanna Mazet, de la Universitatea din California.

Intr-o postare din 2017, de pe site-ul EcoHealth Alliance se precizeaza ca Joanna Mazet este un jucător cheie într-un efort ambițios numit Global Virome Project, care și-a propus să catalogheze aproape toți virușii necunoscuți ce pândesc în natura din întreaga lume. Pe scurt, „Mazet și alți experți vor să cerceteze amenințările înainte sa ne gaseasca”. Se aminteste ca, ideea a fost susținută de oameni de știință și organizații individuale, inclusiv Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Alianța EcoHealth, HealthMap, Wellcome Trust, ProMED și firma de risc epidemic Metabiota.

De asemenea, se precizeaza ca Organizația Mondială a Sănătății a lansat un proiect numit Blueprint R&D, pentru stimularea dezvoltării contramăsurilor pentru bolile pe care agenția consideră că prezintă cel mai ridicat risc, inclusiv febra hemoragică din Congo. „Un grup de jucători puternici – Forumul Economic Mondial, Fundația Bill și Melinda Gates s-au aliat să formeze o organizație, cu scopul de a găsi modalități de a ajuta la finanțarea creării de vaccinuri necesare, dar care nu sunt susceptibile să obțină un profit pentru producătorii de medicamente”.

Este amintit si un proiect pilot care a fost derulat timp de 10 ani – numit PREDICT prin care au fost descoperiti aproape 1.000 de viruși noi. Acest program a fost finantat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si a fost lansat in anul 2009 de Dennis Carroll, directorul boardului Global Virome Project. Din biroul de conducere al acestei organizatii mai fac parte Peter Daszak, presedintele EcoHealth Alliance, Jonna Mazet dar si Jennifer Gardy, Director de Supraveghere in Epidemiologie al Fundatiei Bill & Melinda Gates.

Joanna Mazet a fost directorul global al Proiectului PREDICT timp de 10 ani.

Programul dedicat amenintarii virale s-a ridicat la 200 milioane de dolari. „PREDICT a servit ca un efort de consolidare a sistemului de avertizare timpurie, menit să găsească viruși emergenți înainte de a se răspândi la oameni. Începând cu 2009, PREDICT a împuternicit partenerii din peste 30 de țări să implementeze o abordare One Health pentru prevenirea, detectarea și răspunsul bolilor zoonotice, inclusiv sprijinirea a 60 de laboratoare din zonele cele mai riscante din lume pentru a putea depista virusuri. „Echipele noastre au colectat și testat probe de la peste 164.000 de animale și oameni și au detectat aproape 1.200 de viruși potențial zoonotici, dintre care 160 de coronavirusuri noi, inclusiv coronavirusuri similare cu SARS și MERS”, se anunta pe pagina Global Virome Project.

Proiectul a fost criticat intrucat s-a dovedit ineficient pentru prevenirea pandemiilor. Munca de teren in cadrul acestui proiect a luat sfarsit in septembrie 2019 iar in martie 2020 administratia Trump l-a inchis. Asta dupa ce, administratiile lui George W. Bush si Barack Obama l-au finantat. „Frecventa interacțiunii dintre oameni și viața sălbatică se întâmplă la o scară nemaivăzută. Pe baza unor dovezi istorice, am calculat că ne uităm la două-trei-patru noi amenințări de boli zoonotice care apar în fiecare an. Așadar, nu ar trebui să ne surprinda că astăzi vorbim despre virusul COVID-19”, a spus presedintele Global Virome Project, Dennis Caroll, intr-un documentar Netflix.

Doi senatori americani au criticat inchiderea programului iar pe 1 aprilie au fost alocate alte 2,26 milioane de dolari pentru continuarea investigatiilor. O publicatie digitala din Marea Britanie, aminteste ca liderii globali au ignorat avertismentele repetate din partea experților și organizațiilor, precum Dennis Carroll (la începutul anilor 2000), Bill Gates si Anthony Fauci.

Anthony Fauci

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus, a avertizat în 2018: „O epidemie devastatoare poate începe în orice țară în orice moment și poate ucide milioane de oameni, pentru că nu suntem pregătiți.”

De asemenea, Anthony Fauci a spus in 2017 la o conferinta sustinuta in cadrul universitatii Georgetown: „Nu exista indoiala ca pentru administratia viitoare va exista o provocare in zona bolilor infectioniste”.

In timpul unei conferinte din 2018, Bill Gates a amintit ca „lumea trebuie sa se pregateasca pentru o pandemie in acelasi fel cum s-ar pregati pentru un razboi. Daca istoria ne-a invatat ceva este ca va fi o pandemie globala mortala”.

Pe de alta parte, controversata Judy Mikovits, virusolog  care a facut parte din echipa ce a descoperit HIV a afirmat recent ca: „Covid 19 este ultima dintr-o serie de crize false in sanatate create de industria medicala in parteneriat cu Fundatia Gates, pentru a face bani”. Aceasta l-a acuzat pe Fauci ca este responsabil de milioane de decese in anii ce au urmat pandemiei de HIV/SIDA.

 Pe 15 aprilie 2020, Donald Trump mentiona intr-o declaratie de presa „Va spun, tot mai des, auzim povestea”, referindu-se la posibilitatea ca virusul sa fi scapat accidental din Institutul de Virusologie Wuhan.

„Toate dovezile arata ca nu a fost un accident de laborator”, a afirmat Jonna Mazet, directorul global al proiectului PREDICT.

„Adevaratul risc este in salbaticie in momentul cand oamenii interactioneaza cu viata salbatica. Acolo trebuie sa ne concentram daca vrem sa prevenim urmatoarea pandemie”, a spus Peter Daszak, presedintele EcoHealthAlliance. Discursul ultimilor lor seamana izbitor cu cel al lui Anthony Fauci, intrebat de National Geographic.

In anii premergatori pandemiei de coronavirus, Jonna Mazet, Bill Gates dar si Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust au fost invitati la diverse evenimente pentru a discuta despre modul in care putem identifica o pandemie.

Jeremy Farrar este membru in Grupul Consultativ Stiintific pentru Situatii de Urgenta al Marii Britanii. In actualul context, acesta a declarat pentru Telegraph ca tarile trebuie sa priveasca dincolo de aceasta situatie si sa investeasca miliarde si miliarde pentru a asigura vaccinuri si tratamente eficiente pentru viitor. Fundatia acestuia impreuna cu Fundatia Bill&Melinda Gates au pus impreuna cate 50 milioane de dolari pentru a dezvolta un tratament impotriva coronavirusului.

Acceleratorul Terapeutic Covid 19, asa cum l-au numit va fi „catalizatorul care va atrage mai multi bani pentru dezvoltarea tratamentului”, a spus Farrar in luna martie.

In 2017, la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost lansata oficial Coalitia pentru Inovatiile de Pregatire Epidemica (CEPI) infiintata de Bill&Melinda Gates, The Wellcome Trust si un consotiu de tari. Fundatia a pornit cu mottoul „vaccinuri noi pentru o lume mai sigura” si si-a stabilit sediul central la Oslo.

In aceste vremuri, CEPI este identificata ca un jucator crucial in cursa pentru dezvoltarea vaccinului impotriva coronavirusului. Din comitetul stiintific fac parte reprezentanti ai companiilor farmaceutice Pfizer, Johnson&Johnson. In martie anul acesta, guvernul britanic a anuntat o contributie de 210 milioane de lire sterline la bugetul fundatiei pentru gasirea unui vaccin pentru coronavirus. Misiunea CEPI, asa cum a fost gandita initial: „accesul echitabil in pandemii, vanzarea vaccinurilor catre tarile in curs de dezvoltare la preturi accesibile”.

In urma finantarilor importante obtinute, politica CEPI se baza ca marile companii farmaceutice sa-si uneasca fortele si sa impartaseasca cercetarile finantate prin intermediul fundatiei. CEPI isi dorea drepturile de licentiere si de proprietate intelectuala pentru aceste vaccinuri.

In septembrie 2019, liderii internationali in sanatate intruniti pentru prima data sub forma unui organism numit „The Global Preparedness Monitoring Board”, a publicat primul raport care a identificat o serie de deficiențe critice în disponibilitatea lumii pentru focare, precum cele care pot fi cauzate de agenți patogeni respiratorii noi și i-a invitat pe liderii mondiali să ia măsuri urgente pentru a rezolva aceste amenințări.

Raportul a constatat că lumea se confruntă cu un risc ridicat de focare regionale și globale de boli, cu posibilitatea de a provoca consecințe devastatoare sociale, politice, de sănătate publică. „O pandemie poate izbucni dintr-un focar produs în mod natural, un agent patogen eliberat accidental sau un eveniment deliberat. În timp ce probabilitatea unei pandemii globale este în creștere, încrederea instituțională si necesitatea esențială pentru un răspuns eficient, scade. În plus, raportul subliniază că, deși mulți agenți patogeni au potențial pandemic, cei respiratori sunt provocări unice, cu care nu suntem în întregime pregătiți. În ultimii ani, guvernele și comunitatea internațională au luat diverse măsuri pentru consolidarea capacității țării și îmbunătățirea pregătirii pentru epidemii și pandemii. Cu toate acestea, acest raport afirmă că eforturile noastre actuale sunt insuficiente”, sustine The Global Preparedness Monitoring Board. In raport se mentioneaza ca guvernele trebuie sa caute si sa dezvolte contramasuri medicale, inclusiv sa dezvolte un vaccin.

Din acest organism fac parte printre altii, fostul prim ministru al Norvegiei cat si director al Organizatiei Mondiale al Sanatatii, Gro Harlem Brundtland, Chris Elias, presedintele programului de dezvoltare globala a Fundatiei Bill&Melinda Gates, Anthony Fauci, Jeremy Farrar dar si George Gao, directorul general al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din China. Gro Harlem Brundtland a condus Organizatia Mondiala a Sanatatii incepand cu 21 iulie 1998 mandatul sau incheindu-se in 2003.

In anul 2000, gratie unui grant in valoare de 750 milioane de dolari al fundatiei Bill & Melinda a fost infiintata GAVI Alliance cu obiectivul ambitios de a fi „protejat fiecare copil impotriva bolilor ucigatoare”. Norvegianca Gro Harlem Brundtland a fost numita presedintele consiliului aliantei GAVI.

Denumită inițial Alianța Globală pentru Vaccinare și Imunizare, GAVI este o coaliție de parteneri, incluzând guverne naționale, organizații internaționale, donatori bilaterali, industria producției de vaccinuri și organizațiile neguvernamentale.

In acesti ani, GAVI a imunizat cateva sute de milioane de persoane, politica indreptandu-se inspre tarile mai putin dezvoltate. Totusi, abordarea GAVI in domeniul sanatatii publice a fost descrisa ca fiind orientata spre afaceri si tehnologie. Acest tip de model a fost denumit „abordare Gates”.

In primii ani au avut loc dezbateri intense despre rolul GAVI in vaccinari si in consolidarea sistemelor de sanatate. Unii au sustinut ca vaccinarea nu poate fi efectuata si sustinuta in mod eficient fara sa fie puse bazele unei asistente medicale solide. Au existat cazuri unde disponibilitatea personalului, instruirea, transportul cat si fondurile au impiedicat vaccinarea.

De asemenea, s-a vorbit despre subminarea si paralizarea sistemelor de sanatate de catre GAVI. Donatori ai GAVI precum Norvegia si Marea Britanie au sprijinit politica de consolidare a sistemelor medicale in timp ce Bill Gates si USAID s-au opus. In 2012, intr-un raport al „Medici fara frontiere”, politica GAVI a fost criticata dur pentru ca s-a concentrat pe finantarea de vaccinuri scumpe in timp ce 20 la suta dintre copiii lumii nu primisera nici macar pe cele ieftine, considerate de baza. In ultimii 10 ani, Medici fara frontiere a adus reprosuri constante celor de la GAVI care au preferat sa plateasca in avans catre Glaxo Smith Kline si Pfizer pentru vaccinul pneumococic preferand „bunastarea corporatista”, mult prea scumpa pentru donatori si contribuabilii aliantei.

Medici fara frontiere a anuntat ca din cauza preturilor GSK si Pfizer, milioane de copii au ramas fara protectie. In replica, Bill Gates a spus despre „Medici fara Frontiere” ca „de fiecare data cand adunam bani pentru a salva viata copiilor saraci, au publicat un comunicat de presa care spune ca pretul vaccinurilor ar trebui sa fie zero”.

Foto: gavi.org

De altfel, preocuparea lui Bill Gates pentru vaccinuri ramane o constanta. In India, fundatia acestuia a finantat doua entitati care au jucat un rol cheie in programul de imunizare. Vaccinul HPV efectuat la a 23.000 de fetițe cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani a dus la moartea a 7 fetite iar alte 1200 au suferit din cauza efectelor secundare grave. La acea vreme, o comisie a parlamentului indian a ajuns la concluzia ca Fundatia Gates a efectuat un experiment in beneficiul companiilor farmaceutice incalcand drepturile omului.

Tot in India, o cercetare efectuata de International Journal of Environmental Research and Public Health a scos in evidenta ca intre anii 2000-2017, aproape 500.000 de oameni au ramas paralizati ca urmare a vaccinului contra poliomelitei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca o singura persoana din 2,7 milioane de doze orale administrate poate sa ramana paralizata. Publicatiile pro Gates au catalogat informatia ca un fake propagat in mediul online de Robert F. Kennedy Jr. dar si de un site pro Trump. Fundatia Gates anunta atunci ca virusul ramane o amenintare in Afganistan si Pakistan.

În anul 2010, în mai multe țări  din Africa, fundația a finanțat o campanie de  vaccinare împotriva malariei, declarând operațiunea un imens succes. Totuși, la o privire mai atentă s-a dovedit că experimentul de vaccinare a provocat 151 de morți, în timp ce 1048 de copii din 5949, cu vârste cuprinse între 5-17 ani au avut parte de efecte secundare serioase cum ar fi paralizia, convulsii epileptice.

Intre timp, GAVI a ajuns al 3-lea donator al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dupa ce presedintele Donald Trump a decis in acest an ca SUA sa nu mai contribuie la bugetul WHO (World Health Organization).

In plus, actualul sef al OMS a fost membru in board-ul sau. Acum, Fundatia Bill&Melinda Gates ramane principalul sponsor al organizatiei cu o contributie de 531 milioane de dolari in anul 2018, urmat de Marea Britanie cu 435 milioane de dolari.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Datorita influentei castigate in timp si a sumelor virate in contul WHO, se spune ca Bill Gates a avut un cuvant greu de spus in alegerea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Unii miliardari se multumesc sa-si cumpere o insula. Bill Gates a obtinut Organizatia Mondiala a Sanatatii…El ramane o forta care trebuie sa fie luata in seama intrucat OMS se pregateste sa aleaga unul dintre cei trei finalisti care trebuie sa conduca organizatia”, se amintea intr-un articol dinaintea alagerilor pentru sefia OMS.

Etiopianul a fost ales primul director al OMS fara sa fie doctor medical fiind sprijinit in bloc de tarile asistice in frunte cu China. Statele Unite, Marea Britanie si Canada l-au sprijinit pe David Nabarro.

. Una dintre primele măsuri luate de Dr. Tedros după numirea în funcție a fost numirea lui Robert Mugabe în calitate de ambasador OMS al bunăvoinței, într-un moment în care existau încă în vigoare sancțiuni împotriva sa din partea SUA și UE.

Robert Mugabe, fostul dictator din Zimbabwe, s-a distins printr-un regim criminal în care au fost uciși zeci de mii de oameni iar alte milioane au luat calea exilului, prin prăbușirea completă a monedei și economiei naționale, prin distrugerea sistemului de sănătate publică.

În decursul regimului său speranța de viață din Zimbabwe a scăzut de la 62 de ani în 1990, la 36 de ani în 2006. OMS a decis într-un final să renunțe la această numire, din cauza scandalului produs. Boardul stiintific al OMS este dominat de persoane cu conflicte de interese mari. În mai toate cazurile experții au primit granturi de la principalii producători sau finanțatori de vaccinuri: Bill and Melinda Gates Foundation, Merck & Co. (MSD), Gavi, the Vaccine Alliance, BMGF Global Health Scientific Advisory Committee, Pfizer, Novovax, GSK, Novartis, Gilead.

Contextul politic

Conform sondajelor, in noiembrie 2019, cu un an inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, presedintele republican Donald Trump l-ar fi invins lejer pe candidatul desemnat al democratilor. Acum, dupa coronacriza, Joe Biden, desemnat candidatul democratilor este favoritul americanilor pe fondul nemultumilor despre modul in care administratia Trump a gestionat coronacriza.

Intr-o iesire fara precedent, Eric Trump, fiul presedintelui a anuntat pe 17 mai ca virusul va disparea dupa alegerile de pe data de 3 noiembrie. Acesta i-a acuzat pe democrati ca au orchestrat pandemia de coronavirus pentru a-l impiedica pe Trump Sr. sa-si tina mitingurile de campanie. In acelasi timp, Fox News a anuntat ca in ultimele decenii China a dus o politica externa axata pe detronarea Statelor Unite ca lider al economiei mondiale.

Presedintele Xi Jinping il prefera pe Joe Biden ca presedinte al SUA. La inceputul anilor 2000, Biden a spus ca-si doreste relatii comerciale permanente cu China nu doar prin prisma beneficiilor economice pentru SUA dar si prentru impactul asupra securitatii nationale. De atunci, intre Biden si Xi Jingping au avut loc mai multe intalniri.

 Discursurile lui Trump din ultima perioada sunt marcate de atacuri prelungite asupra Chinei pe care o acuza responsabila de decesele din SUA si intreaga lume. Din 2018, intre cele doua super puteri are loc un conflict economic. Americanii spuneau ca, China aduce prejudicii economiei americane de sute de miliarde de dolari pe an din cauza practicilor comerciale neloiale. SUA  a ajuns la un deficit comercial de 500 miliarde de dolari in timp ce furtul de proprietate intelectuala mai aduce o paguba de 300 miliarde de dolari.

Mandatul lui Obama se sfarsea cu poziția Americii aflate în declin în economia globală și cu o China în ascensiune că prima putere economică, precum și cu o datorie de 1.18 trilioane de dolari față de China în urma împrumuturilor făcute pentru că SUA să combată criză economică.

 In ianuarie 2018, Donald Trump a impus taxe pe mărfuri chinezești în valoare de 34 miliarde de dolari ca parte a noii sale politici de tarifare. Acest act a determinat China să răspundă cu tarife similare pentru produsele din Statele Unite ale Americii.

In acest context, Donald Trump sustine ca guvernul de la Beijing va face orice ca sa-l vada pierzand alegerile din noiembrie. Intr-un raspuns al Chinei s-a precizat ca regimul de la Beijing nu va interveni in alegerile prezidentiale din SUA. Pe de alta parte, sa ne amintim ca, la alegerile din 2016, Rusia a fost acuzata ca l-a sustinut pe Donald Trump sa ajunga la Casa Alba.

Cu o lună înaintea votului, Department of Homeland Security a dezvăluit că rușii au spart mailurile echipei candidatului Hillary Clinton, și au distribuit masiv conținutul acestora pe canalele de știri și pe rețelele sociale, prin hackerul Guccifer sau prin intermediul Wikileaks. Scopul acestor infracțiuni cibernetice a fost schimbarea agendei electorale în SUA, împingând dezbaterile spre subiecte care o dezavantajau pe Clinton și din care avea de câștigat Trump.

Intr-un email scos la iveala, John Podesta, seful campaniei candidatului democrat Hillary Clinton a enumerate mai multe optiuni pentru functia de vicepresedinte a SUA. Printre cei nominalizati se afla si Bill Gates. Poate de aceea, seful Microsoft a criticat in dese randuri administratia Trump. Ba chiar l-a ridiculizat pe seful de la Casa Alba povestind ca intr-o discutie privata cu acesta, nu a stiut diferenta dintre HIV si HPV. Gates a pomenit si despre felul in care Melinda, sotia lui, a fost surprinsa neplacut de felul in care Trump a decis sa-si faca intrarea cu elicopterul la un eveniment de hipism din Florida.

Cu toate acestea, in iulie 2019, Gates a reactionat negativ la planurile senatoarei democrate Elizabeth Warren de a impune o taxa miliardarilor Americii. Gates a sugerat ca-l va vota pe Donald Trump la alegerile din 2020. Conform calculelelor senatoarei Warren, taxa de 2 la suta anual pe veniturile mai mari de 50 milioane de dolari si 3 la suta pe cele ale miliardarilor ar fi adus bugetului de stat 2,75 trilioane de dolari pentru o perioada de 10 ani. Cu acesti bani, Warren spunea ca se va finanta educatia si sanatatea amaericanilor.

Iesirea lui Gates a fost criticata de unii analisti care au amintit ca SUA este singura tara bogata din lume care nu garanteaza ingrijiri medicale pentru toti cetatenii si a doua tara din lume dupa Papua Noua Guinee care nu garanteaza concediul pentru cresterea copilului.

Bill Gates s-a aflat in tabara opusa cu Donald Trump si dupa anuntul acestuia ca SUA nu mai finanteaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, Bill Gates scria Twitter: “Ridicarea finanțării pentru Organizația Mondială a Sănătății în timpul unei crize mondiale a sănătății este la fel de periculoasă pe cât pare. Munca lor încetinește răspândirea COVID-19 și dacă această lucrare este oprită, nicio altă organizație nu le poate înlocui. Lumea are nevoie de Organizatia Mondiala a Sanatatii acum mai mult ca niciodată”.

In acelasi timp, presedintele Statelor Unite nu vrea sa mai auda de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe care a acuzat-o de nerealizarea reformelor si reducerea dependentei fata de China. Acesta a adaugat ca OMS a fost presata de China pentru a induce in eroare lumea cu privire la originele pandemiei.

Pe de alta parte, Bill Gates a sustinut ca lumea poate lua ca model China. De altfel, operatiunile din China ale Microsoft au fost folosit ca exemplu pentru redeschiderea unei afaceri. “China a facut o multime de lucruri bune chiar de la inceput, ca orice tara in care apare un virus pentru prima data…Acum este momentul in care trebuie sa profitam de evolutia stiintifica, de faptul ca suntem impreuna in asta, sa gasim tratamente si sa obtinem acel vaccin”, a spus Bill Gates.

Nici presedintele Chinei nu s-a lasat mai prejos si a laudat activitatea fundatiei Bill&Melinda Gates intr-o scrisoare publica aparuta pe 22 februarie:

“Fundația Bill & Melinda Gates, co-fondată de Gates și soția sa a lucrat cu China în prevenirea și controlul bolilor, atenuarea sărăciei și alte domenii timp de mai mulți ani. La 27 ianuarie, Fundația a sprijinit cu 5 milioane de dolari SUA, finanțare de urgență, lupta Chinei împotriva COVID-19, iar ulterior s-a angajat cu o finantare de 100 de milioane de dolari americani, care va ajuta China să accelereze dezvoltarea vaccinurilor, tratamentelor și diagnosticărilor”.

 Visurile lui Bill Gates

“In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial o cantitate uimitoare de inovatie au ajutat la incheierea razboiului mai repede. Asa se va intampla si cu pandemia. Impartasesc inovatia in 5 categorii: tratamente, vaccinuri, testare, urmarire a contactelor  si politici de deschidere”, a scris Bill Gates.

Daca la capitolul tratamente, Bill Gates si-a exprimat increderea in Remdesivir, cu piata vaccinurilor lucrurile stau ceva mai diferit. “Scopul este sa se aleaga unul sau doua dintre vaccinurile cele mai bune si sa se vaccineze intreaga lume, adica 7 miliarde de doze daca este un vaccin cu o singura doza sau 14 miliarde de doze daca este un vaccine cu doua doze”, a pomenit fondator Microsoft. Acesta sustine vaccinul celor de la Moderna.

 Compania a anuntat ca vaccinul se afla in faza a doua fiind testat deja pe un pacient. Despre vaccinul de la compania americană Moderna, realizat în colaborare cu Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), a scris toată presa, datorită vitezei cu care au fost aprobate testele clinice. Vaccinul se numește mRNA-1273 și va fi testat, în prima  fază, în Seattle.

Există o explicație a vitezei aprobării, care are legătură cu faptul că nu se folosește în niciun fel coronavirusul. Este vorba de un vaccin experimental, realizat printr-o metodă nouă, bazată pe ARN. Practic, molecula de ARN din vaccin învață celulele să producă antigenul specific bolii și antrenează corpul pentru adevăratul inamic. În ianuarie 2016, am încheiat un acord-cadru global de proiecte de sănătate cu Fundația Bill & Melinda Gates pentru a promova proiecte de dezvoltare bazate pe ARNm pentru diferite boli infecțioase.

In 2016, Fundația Bill & Melinda Gates a oferit un grant celor de la Moderna, in valoare de 20 milioane de dolari pentru a sprijini proiectul inițial legat de evaluarea combinațiilor de anticorpi într-un cadru preclinic, precum și desfășurarea unui prim studiu clinic în faza 1 umană a unui potențial medicament mRNA, pentru a preveni virusul imunodeficienței umane sau infecțiile cu HIV. Compania amintea ca “pot fi propuse și aprobate proiecte ulterioare care ar putea aduce o finanțare potențială totală în baza acordului-cadru până la 100 milioane dolari (inclusiv proiectul anticorpilor HIV) pentru a sprijini dezvoltarea de proiecte suplimentare bazate pe mARN pentru diferite boli infecțioase sub rezerva termenilor acordului-cadru, inclusiv obligația noastră de a acorda fundației Bill & Melinda Gates anumite licențe neexclusive”.

In luna ianuarie a acestui an, Moderna a anuntat dezvoltarea unui vaccin care provoaca inhibarea coronavirusului. In urma anuntului actiunile companiei au crescut cu 30 la suta. O parte dintre actionari si-au vandut stocurile reusind sa castige sume importante de bani. In aprilie, compania a primit din partea statului o finantare de 483 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin.

Anthony Fauci a iesit public spunand ca sunt sanse mari ca pana la finalul anului sa existe un vaccin produs de Moderna iar actiunile companiei au mai crescut cu 5 procente.

Moncef Slaoui, fost director in boardul CEPI si sef al Moderna pana in luna Mai 2020, a fost numit de Donald Trump in fruntea Operatiunii “Warp Speed”, un grup conceput pentru dezvoltarea unui vaccine impotriva coronavirusului. Cu toate acestea, Slaoui continua sa detina actiuni in valoare de 10 milioane de dolari la Moderna. Senatoarea Elizabeth Warren a spus despre Slaoui ca se afla intr-un conflict de interese.

In loc de concluzii

“Melinda și cu mine am crescut învățând că al doilea război mondial a fost momentul definitoriu al generației părinților noștri. În mod similar, pandemia COVID-19 – prima pandemie modernă – va defini această epocă. Nimeni care trăiește nu o va uita vreodată. Și este imposibil să exagerezi durerea pe care o resimt oamenii acum și vor continua să o simtă în anii următori. Costurile mari ale pandemiei pentru oamenii cu salarii mai mici și săraci reprezintă o preocupare specială pentru Melinda și pentru mine”, a incheiat Bill Gates.

Vandana Shiva, o critica acerba a actiunilor lui Bill Gates sustine ca lumea trece prin 3 pandemii: a coronaviruslui, a mjloacelor de subzistenta si a foamei. “Ele sunt consecințele unui model economic neoliberal, bazat pe profit, lăcomie și globalizare conduse de multinaționale. Există o bază ecologică pentru această situație: de exemplu, distrugerea pădurilor și a ecosistemelor, promovează apariția de noi boli. Aceste trei crize duc la crearea unei noi clase. Cei pe care îi numesc „lăsați în urmă”, exploatați de neoliberalism și de apariția dictaturilor digitale. Trebuie să fim conștienți că economia dominată de 1% nu este în slujba oamenilor și a naturii…Pentru Bill Gates este doar cucerirea unor noi teritorii. Nu este doar filantropia, în sensul unui cadou pentru comunitate, așa cum a fost întotdeauna în istorie. În realitate, acestea sunt investiții care îi permit să creeze piețe în care dobândește poziții dominante. În capitalism, există interlocutori care fac profit. Dar, cu filantropia, Bill Gates dă câteva milioane, dar ajunge să preia controlul asupra instituțiilor sau a sectoarelor care valorează câteva miliarde! O puteți vedea în sănătate sau educație, ajută la privatizare și le transforma în afaceri reale”.

shares