Analiza Tele M | Numarul bugetarilor creste constant in timp ce mediul privat pierde angajati din cauza pandemiei

bugetar

Cand se aflau in opozitie, una dintre temele preferate dezbatute de liberale in spatiul public era supraincarcarea grilei de personal a statului, cei de la PSD fiind acuzati de angajarea „pilelor” in pozitii avantajoase. Ajunsi la guvernare, cei de la PNL nu au facut curatenie in institutiile si autoritatile publice, ba chiar au crescut constant numarul de angajati.

Conform datelor Ministerului Finantelor, in luna iunie 1.252.156 persoane lucrau la stat, cresterea fiind constanta dupa momentul alegerilor prezidentiale din octombrie 2019 si instaurarea guvernului Orban. Atunci, 1.235.000 milioane persoane erau angajati in institutiile statului.

A scazut numărul total de bugetari angajaţi în administraţia publică centrală fata de finele anului trecut. A crescut in schimb numarul de angajati in administratiile publice locale. In prezent, 800.700 persoane activeaza in administratia publica centrala din care 592.936 persoane in institutii finantate integral de stat. In administratiile publice locale lucreaza 451.456 persoane din care 277.707 fac parte din institutii finantate integral din bugetele locale.

La finele anului trecut, salariul mediu în administrația publică era de 5.680 lei, cu aproape 70% mai mare decat cel mediu din economie. În luna iunie în România erau 425.000 mii de şomeri. In plus, peste 60.000 de firme sunt în pericol de insolvență iar aproape jumătate de milion de angajați romani ar putea îngroșa rândurile șomerilor, conform datelor publicate de o firma de consultanță.

Daca la stat se castiga bine in numarul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,58 milioane, la finalul lunii februarie. Numărul angajaţilor din economia locală era de peste 5,55 milioane la finalul lunii ianuarie a acestui an, conform unor date ale Ministerului Muncii.