Analiza Politico: Romania a aruncat cel putin 9,7 milioane de doze ale vaccinului Covid

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, arată o analiză realizată de POLITICO. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.
De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe continent.
Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole.
Dacă această rată medie de deșeuri ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse. Numărul de vaccinuri irosite tinde să corespundă dimensiunii țărilor, Germania având 83 de milioane de doze aruncate, iar Luxemburg puțin sub o jumătate de milion. Romania a aruncat peste 9,7 milioane de doze, mai multe decat Suedia, Austria, Slovacia, Belgia, Portugalia sau Finlanda. Vecinii nostri din Bulgaria au aruncat 1,9 milioane de doze.
Nu este ușor de descoperit câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei.
Calculele POLITICO se bazează pe cifre din 19 țări europene – 15 care au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în mass-media locală. Unele cifre datează chiar din această lună; cele mai vechi datează din decembrie 2022.
Publicatia noteaza ca numărul real de vaccinuri aruncate este probabil mult mai mare.
Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deșeurile către POLITICO în luna iunie; la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie învechite și să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.