Analiza dura Deutsche Welle despre Romania. Exod masiv a romanilor, populatie imbatranita si cei mai saraci din Europa

populatie

Deutsche Welle a publicat o analiza dura a Romaniei care se confrunta cu un exod masiv al populatiei manifestat prin emigrarea in fiecare an a cateva sute de mii de persoane care aleg sa plece in strainatate pentru o viata mai buna.

„În momentul de față, peste 4 milioane de români lucrează în străinătate. Statisticile nu se pun de acord, întrucât unii nu au permis de muncă și lucrează la negru, cerșetoria nu este nici ea inventariată, la fel și persoanele traficate ori navetiștii care lucrează doar periodic în afara țării. Conform unui studiu Eurostat, românii din afara granițelor au trimis acasă în 2020 peste 3,4 miliarde de euro, mai mult decât investițiile străine directe. O parte din acești bani au fost folosiți pentru punerea pe picioare a unor afaceri mai mici sau mai mari. Politicienii se arată recunoscători celor din diaspora, ba unii chiar îi roagă să se întoarcă acasă pentru a pune umărul la dezvoltarea țării. Dar tocmai neîncrederea în politicieni este una din cauzele care au dus la exodul românilor”, se mentioneaza in analiza.

Publicatia vorbeste si despre fenomentul de imbatranire a populatiei. De la 9 milioane de salariati cat avea Romania in anul 1990, acum vorbim despre 5 milioane de pensionari si putin peste 5,5 milioane de angajati in sectorul public si privat. Numarul salariatilor a scazut constant pe fondul inchiderrii mamutilor industriale si a minelor din Valea Jiului.

Deutsche Welle pomeneste si despre situatia financiara a populatiei amintind ca Romania este cea mai saraca tara din Europa.

„Studiile arată că 1,5 milioane de români trăiesc la limita sărăciei, fiind nevoiți să supraviețuiască cu 25 de lei pe zi, sumă care este de șase ori mai mică decât media europeană. Unele familii cu mai mulți copii trebuie să se descurce cu sariul minim pe economie, pe care îl câștigă de regulă tatăl. Cu toate acestea, românii cheltuiesc 26% din costurile pe consum față de media europeană de 13%. Sigur că trebuie să ținem seama de raportul dintre venituri și costul alimentelor, acestea din urmă fiind comparabile cu prețurile din țările dezvoltate. Accentuarea sărăciei s-a produs și pe fondul părăsirii satelor de către tineri, mulți dintre ei preferând să lucreze în orașe ca muncitori necalificați. Programele de reconversie profesională sunt ineficiente, deși înghit sume considerabile, fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene. Românii nu au mobilitate în a-și schimba profesia, preferând să trăiască din ajutorul de șomaj și din alocația copiilor. O problemă serioasă de care decidenții politici nu au fost preocupați timp de trei decenii o reprezintă romii, care nu sunt calificați în nici o meserie”, sustine DW.

Un raport al Băncii Mondiale din 2019 arată că 40% din emigranții români sunt absolvenți de studii superioare.