Analist moldovean: „Am putea ruga România și NATO să apere spațiul aerian al Rep. Moldova”

racheta

Analistul Nicolae Negru susține că, fără un sistem de apărare antiaerian, Republica Moldova se află în bătaia rachetelor rusesti care pot cădea oricând pe teritoriul acestei țări, iar riscul este mare atât timp cât continuă războiul din Ucraina.

Incidentul de ieri, dar și survolarea recentă a spațiului aerian al R.Moldova de către mai multe rachete rusești, ar trebui să le dea de gândit guvernanților cât și celor care cred că așa-zisa neutralitate ne va apăra de consecințele războiului din Ucraina, spune Nicolae Negru. Acesta a precizat că autoritățile de la Chișinău ar putea apela la NATO și România să încheie un acord prin care să fie apărat spațiul aerian al Republicii Moldova care nu dispune de sisteme antiaeriene.

„Noi nu avem mijloace de apărare. Ar trebui să ne adresăm la cei care au și ne pot ajuta. E vorba în primul rând de România, de NATO, să îi rugăm să încheiem un acord cu ei prin care să fie aparat spațiul aerian al Rep. Moldova. Noi ne considerăm neutri, dar neutralitatea noastră nu este respectată și atunci guvernarea noastră trebuie să facă tot posibilul să apere suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Rep. Moldova. Rar stat din Europa ar putea să se apere de unul singur în fața agresiunii rusești”, a declarat Nicolae Negru, citat de Radio Chișinău.

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile de la Chișinău în colaborare cu cele ucrainene, ieri dimineață, în jurul orei 10, pe teritoriul localității Naslavcea, din nordul Rep. Moldova, au căzut fragmente de rachetă și nu o rachetă întreagă care a fost distrusă de sistemul de apărare aerian al Ucrainei. Nu au fost înregistrate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuințe au fost sparte.