ANAF vrea să impoziteze românii care vând produse online

anaf

Persoanele fizice care vând regulat produse pe platformele de anunțuri, pe grupurile de Facebook și încasează bani cash riscă să fie impozitați de ANAF, transmite Ziarul Financiar.

Românii care aleg să-și vândă produsele pe platforme de tip OLX sau Lajumate.ro, dar și pe grupuri de Facebook, cu livrare prin curier și cu plată ramburs vor fi căutați de Fisc pentru a plăti impozite la stat.

Potrivit Ziarului Financiar, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus în dezbatere publică proiectul de ordine al președintelui Fiscului cu privire la noua legislație pentru „plata ramburs”. Astfel, mai mult de 40.000 curieri și angajați ai Poștei Române vor deveni agenți ai ANAF din noiembrie.

„Noi va trebui să pregătim, să cheltuim bani – pe care nu ni-i decontează nimeni – şi să oferim ANAF-ului raportarea. Trebuie să am o echipă de oameni care să urmărească acest proces, va fi o cheltuială în departa­mentul IT, în departamentul financiar şi nu doar, va trebui să am oameni în fiecare zonă care să se ocupe de acest proces. Este o măsură care aduce costuri în plus. Nu suntem încă pregătiţi, dar va trebui să fim“, a declarat Adrian Mihai, CEO al firmei de curierat Fan Courier, citat de Ziarul Financiar.

ANAF vrea să-i transforme pe cei 42.000 de angajați, care lucrează în companiile de curierat și în cadrul Poștei, în agenți ai Fiscului, deoarece aceștia sunt intermediari pentru comercianții online.

În cazul companiei de curierat DPD, în jur de 60-70% din coletele expediate sunt în prezent cu plată ramburs.

„Este un lucru bine-venit, va fi nevoie de lucrări suplimentare în departamentul financiar pentru că vor fi raportări lunare, volumul de informaţii va fi mare. ANAF-ul vrea să prevină principalele riscuri asociate comerţului electronic, avem foarte mulţi comercianţi online, dar nu toţi îşi declară veniturile. Este o declaraţie stufoasă, va trebui să ne punem la punct cu sistemele informative pentru că în momentul acesta nu sunt pregătite pentru aşa ceva. Nu înseamnă pentru noi investiţii foarte mari, prima lună de raportare o să fie mai grea, iar, ulterior, lucrurile ar trebui să funcţioneze la fel ca raportările lunare pe care le facem deja la ANAF“, a explicat Bianca Alan, directorul financiar al DPD, citată de Ziarul Financiar.

Potrivit noului proiect, datele persoanele ale vânzătorului – persoană fizică, inclusiv codul numeric personal, adresa, numărul de telefon și valoarea sumelor încasate vor fi transmise de către firma de curierat Fiscului.