ANAF-ul face eforturi mari pentru a obţine neîncrederea contribuabilului

Dumitru_Oprea

Pe parcursul lunii martie, site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a generat mari probleme la depunerea declaraţiilor specifice perioadei. Guvernul României a amânat depunerea declaraţiei unice, motivul principal fiind că spaţiul privat virtual nu funcţiona decât la miezul nopţii, iar cetăţenii nu au reuşit completarea la timp a formalităţilor!

Mai mult, nici certificatele digitale nu au putut fi folosite zile întregi. O asemenea situaţie este greu de imaginat pentru un stat care îşi doreşte să elimine economia neagră şi să încurajeze contribuabilii să adopte conformarea voluntară! Iată de ce relaţia românilor cu Fiscul oglindeşte disfuncţionalitatea generală a relaţiei dintre cetăţean şi stat.În plină revoluţie digitală, plătitorii de taxe şi contabilii autorizaţi se luptă de ani şi ani cu bătaia de joc a ANAF-ului faţă de timpul şi munca lor. În lipsă de soluţii viabile, guvernanţii prelungesc termene, dau peste cap tot calendarul fiscal şi creează haos. Timpul irosit se traduce, automat, în bani pierduţi pentru bugetul de stat. Prin urmare, România nu colectează suficiente taxe şi impozite nu doar din cauza evazioniştilor de profesie, ci şi a incompetenţei ANAF. În plus, cu sutele de modificări aduse anual Codului Fiscal, nici un sistem informatic din lume nu ar putea ţine pasul! Cum să ai un portal performant dacă nici funcţionarii ANAF nu ştiu ce formulare vor folosi luna următoare, totul fiind la „inspiraţia de moment” a celor care conduc Ministerul de Finanţe?
Cu banii investiţi până acum în infrastructura informatică s-ar fi putut construi un sistem care să rivalizeze cu cel al unor state mult mai dezvoltate. Aşadar, nu alocările bugetare au lipsit, ci proiectele duse la bun sfârşit! Şi iată cum ţara în care sectorul IT creşte de la un an la altul are un ANAF cu probleme informatice de lumea a treia! O relaţie de încredere dintre stat şi cetăţean porneşte de la cele mai mici detalii şi abia mai apoi se fundamentează pe programe de guvernare, dar nu ca ale coaliţiei PSD-ALDE! Oamenii îşi vor plăti taxele şi impozitele în măsura în care vor vedea că banii lor se întorc sub formă de servicii de calitate şi investiţii importante în infrastructură. Din nefericire, situaţia actuală nu face decât să ducă la minimul istoric încrederea cetăţeanului în stat!