ANAF: prejudiciu de peste 40 milioane de lei, cauzat de neplata TVA în cazul afacerilor cu mașini second-hand

foto_masini

Inspectorii antifraudã din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au estimat un prejudiciu în sumă de peste 40,7 milioane lei reprezentând TVA de plată în sarcina a 14 societãți din Bulgaria. În perioada 01.02.2020-30.11.2020, acestea s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin simularea achiziționării de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea și înmatricularea se realiza de fapt în România, tranzacțiile nefiind declarate.

Societățile controlate de inspectorii ANAF erau specializate în efectuarea de achiziții intracomunitare de autovehicule second hand de la diverși furnizori din spațiul intracomunitar și se ocupau inclusiv de transportarea, descărcarea, recepția și livrarea autovehiculelor direct în România, unde erau ulterior livrate și vândute către persoane fizice și juridice, fără ca aceste tranzacții să fie declarate și fără ca societățile să se înregistreze în scopuri de TVA în țara noastră. Astfel, societãțile nu raportau în Bulgaria achizițiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeanã, deși aceștia din urmă declarau livrãri intracomunitare scutite de TVA cãtre societãțile bulgărești.

Mai mult, din analiza documentelor puse la dispoziția echipelor de control și de către clienții finali, proprietari ai autovehiculelor înmatriculate pe teritoriul țării noastre, reiese cã autovehiculele au fost promovate spre vânzare pe site-urile AUTOVIT.ro și OLX.ro, fiind livrate și înmatriculate definitiv pe teritoriul României.