Americanii au finalizat modernizarea Bazei Aeriene din Campia Turzii

Oficialii militari americani au marcat ieri finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, a anuntat Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA. Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca si centru nervos pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

„Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

Eforturile sunt finanțate prin intermediul inițiativei de descurajare europeană a Comandamentului European al SUA, care se concentrează pe creșterea capacităților militare pentru a fortifica teritoriul NATO împotriva unei potențiale agresiuni rusești.

În ultimii ani, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene au făcut rotații la Câmpia Turzii, dar erau necesare îmbunătățiri pentru ca SUA și aliații să extindă operațiunile. Fără aceste îmbunătățiri, Forțele Aeriene ar fi limitate în ceea ce privește ceea ce ar putea trimite la bază, a declarat serviciul în 2020, când a căutat finanțare pentru proiecte.

Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Române Miclos Catalin-Eugen, comandantul de la Câmpia Turzii, a declarat că îmbunătățirile sunt un semn de creștere la bază, unde „totul devine din ce în ce mai bun”.

Foto: US Army

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *