Amenzi pentru incendiile de vegetație și aruncarea deșeurilor, la Iași

87ab6168d04e567744e31647ec66b1bf

Garda de Mediu din Iasi a efectuat zeci de controale de la inceputul anului si pana in prezent. In urma verificarilor au fost aplicate amenzi in valoare de 212.800 de lei, mare parte din sanctiuni fiind date pentru depozitarea necontrolata de deseuri atat in mediul rural, cat si in mediul urban.

Comisarii Gărzii de Mediu Iași au efectuat controale planificate și neplanificate la operatorii economici din județ care desfășoară activități cu impact asupra mediului. În urma zecilor de verificări la firmele din Iași au fost aplicate amenzi în valoare de peste 200.000 de lei. Comisarii au răspuns și sesizărilor făcute de ieșeni, dar s-au autosesizat în cazul depozitării necorespunzătoare a deșeurilor.

Gheorghe Bacușcă, comisar șef Garda de Mediu Iași

„Anul acesta am primit 207 sesizări. 70 au fost verificate de către Comisariatul Județean Iași și s-au aplicat sancțiuni diverse la diferite acte normative privind abandonări de deșeuri, cu privire la incinerără, dar și la calitatea aeruluiprecum și alte instituții s-au societăți comerciale care au încășcat legislația de mediu.

Deși Garda de Mediu Iași spune că numărul sesizărilor primite în anul 2021, comparativ cu prima parte a anului 2020, a scăzut, arderile deșeurilor continua. Persoanele care sunt prinse de comisarii Gărzii de Mediu Iași că nu respectă legislația de mediu și ard deșeurile fără autorizație de la APM Iași riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Gheorghe Bacușcă, comisar șef Garda de Mediu Iași

„Conform Legii 211 sunt prevăzute sancțiuni pentru eliminarea în altfel decât cel legal a deșeurilor și respectiv amenzi de la 3000 la 6000 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice. Au fost aplicate sancțiuni și persoanelor juridice pentru astfel de contravenții. Dacă arderea miriștilor este în zonă protejată, poate fi și infracțiune. Avem în acest sens anul acesta o infracțiune constatată, în sensul că nu a eliminat unele deșeuri care au devenit deșeuri toxice și pentru faptul acesta s-a făcut o sesizare penală unui operator economic.

Pe lângă sancțiunile date de Garda de Mediu Iași, în unele situații a fost nevoie și de intervenția reprezentanților ISU pentru a stinge incendiile de vegetație sau cele de deșeuri, atât din arii protejate, cât și de pe terenuri proprietăți private. Aceste acțiuni ilegale reprezintă un pericol asupra sănătății umane.

George Onofreiasa, purt. de cuv. al ISU Iași

„De la începutul anului 44 de hectare de vegetație uscată au ars în 40 de arderi necontrolate. Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca uneori adevărate dezastre, ISU Iași face apel către cetățeni de a efectua toate lucrările agricole cu luarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor anterior desfăsurării acestor activități. Arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale se desfășoară doar după obținerea permisului de lucru cu focul deschis.

Anul trecut, Garda de Mediu Iași a efectuat 1.110 controale, din care 760 în domeniul controlului poluării și alte 350 în domeniul biodiversității