Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care poartă măști textile

masca

De mâine, persoanele care poartă măști textile vor primi amenzi de până la 2500 de lei. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis cum se va face verificarea în teren, la Digi24.

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a mai explicat că tulpina Omicron a coronaviruslui se răspândește mai rapid decât variantele anterioare, iar o măștile textile nu pot asigura o protecția.

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive