Amenzi de aproape două milioane de lei pentru exploatări ilegale de agregate minerale

apele romane 4

Aproape două milioane lei, acesta a fost cuantumul amenzilor aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale, în cadrul a peste 80 de acțiuni de control incrucișate, efectuate în ultimele trei luni, de către inspectorii de la Apele Române.

Acțiunile au fost organizate în județele Olt, Neamț, Buzău, Mureș, Vrancea, Teleorman, Bacău, Dolj, Argeș, Gorj, Arad, Prahova, Suceava, Hunedoara, Cluj, Alba, împreună cu Comisariatele Județene ale Gărzii de Mediu, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Inspectoratele Județene de Poliție. Sancțiunile au vizat extragerea de agregate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor, folosirea inadecvată a tehnologiei de exploatare, precum și nereguli în ceea ce privește documentele de transport.

Reluăm avertismentul că exploatările ilegale de agregate minerale au impact major asupra activității de gospodărire a apelor. Acestea pun în pericol stabilitatea malurilor, iar, prin crearea unor depozite de material aluvionar, secțiunile de scurgere a cursurilor de apă pot fi diminuate provocând creșteri artificiale de niveluri ale acestora.

Acțiunile de control comun vor continua la nivel național pe toată durata anului.