Amenzi de 40.000 de lei în urma unor controale la balastiere din zona Fălticeni

amenda-uriasa-balastiera-e1645857512745

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu inspectori din cadrul Administrația Națională ”Apele Române”- S.G.A. Suceava, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și Poliția municipiului Fălticeni-Poliția Rutieră au acționat în perioada 12-13 decembrie 2022 pe linia prevenirii și combaterea fraudelor în fraudelor în domeniul agregatelor minerale.

Au fost verificați 6 operatori economici, 7 perimetre de exploatare agregate minerale, fiind în total aplicate amenzi în valoare de 40.000 de lei, totodată diind constatate și două infracțiuni privind extragere a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor”, de art. art. 93 alin.2 lit b din Legea nr. 107/1996 privind Legea apelor cu modificările şi completările ulterioare.

La acțiune au participat 8 polițiști de la S.I.C.E., 2 inspectori SGA Suceava și un inspector ANRM, precum și 6 inspectori ISCTR

Astfel, luni, cu ocazia verificărilor în teren, pe raza localității Vadu Moldovei, pe malul stâng al râului Moldova, în imediata apropiere a perimetrului de exploatare ”Vadu Moldovei 1” ce a aparținut până la data de 05 decembrie 2022 de S.C. KARINA TOUR S.R.L., a fost descoperită o groapă în suprafață de aproximativ 1.100mp  din care a fost exploatată cantitatea de 1.105 mc agregate minerale, fără autorizație de gospodărire a apelor. AN ”Apele Române”- Administrația Bazinală de Apa ”Siret de Gospodărire a Apelor Suceava se constituie parte civilă pentru prejudiciul creat prin exploatări nelegale (fără acte de reglementare pe linie de mediu și gospodărirea apelor) de nisip și pietriș ce urmează a fi stabilit ulterior și comunicat către I.P.J. Suceava.  

În cauză urmează a fi efectuate verificări cu privire la săvârşirea infracţiunii  de ”  extragere a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor”.  Cercetările vor fi continuate de către lucrătorii de poliţie din cadrul I.P.J. Suceva – S.I.C.E., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.