Ambulanta noua pentru transportul neonatal la Cuza Voda Iasi

cuza voda

Maternitatea Cuza Voda din Iasi are o ambulanta noua pentru transport neonatal. Aceasta este dotata cu toata aparatura ce se regaseste intr-un salon de terapie intensiva, iar investitia s-a ridicat la suma de 300 de mii de euro. Ambulanta va deservi tuturor cazurilor de copii nascuti prematur, din zona Moldovei.

Aproximativ 550 de copii se nasc anual prematur la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, din care o mare parte au nevoie de transport neonatal pentru a supravietui. Noua ambulanță va asigura transportul în siguranță al prematurilor din regiunea Moldovei.

Ec. Robert Dâncă, manager Maternitatea Cuza Vodă Iași

„ În acest spital s-au născut cei mai mulți copii din România, peste 6000 de copii și acești copii, o parte prematuri au trecut prin această salvare și prin aceasta care va fi. Cea mai modrenă și mai frumoasă salvare din România de transport neonatal. O necesitate și o normalitate pentru Iași și pentru acest spital.

„Costul este de peste 300 de mii de euro, va beneficia toată Moldova de această salvare. Aproximativ 500-600 de copii prematuri se nasc pe an, cam peste 100 de copii au acces la această salvare, patologii și cazurile cele mai complexe și mai complicate din Moldova.”

Această ambulanță este practic un salon de terapie intensivă neonatala pe roți.

Dr.Maria Stamatin – medic primar pediatrie-neonatologie

Înseamnă scăderea morbidității și mortalității neonatale, pentru că este extrem de important să putem transfera acești copii în condiții optime, adică de îngrijire în secție de terapie intensivă neonatală.

Anual, medicii de la Cuza Voda îngrijesc in centrul de terapie intensivă neontală în jur de 1200 de copii, din care 800 sunt prematuri și 300 prematuri extremi de mici. Printre cei  nascuti prematur au fost și 2 frați gemeni, care în urmă cu 15 ani au fost tratați în secția de neonatologie, după ce au fost adusi pe lume la 800 de grame.

Anastasia Cantemir, elev

Mi s-a spus că luam câte 10 grame pe zi și a doua zi scădeam 8 grame și am stat mai mult de 2 luni, astfel a fost o greutate și pentru tatăl meu și pentru mama mea. Mama mea stătea acolo în fiecare zi și avea grijă de noi și de fratele meu, dar și de alți copii și a fost foarte înduioșător atunci când mi-a povestit. Nu îmi venea să cred.

Vladimir Cantemir, elev

Știu din ce mi-au povestit părinții că atunci când m-am născut acu avut oarecum un șoc, deoarece îmi povesteau că eram cât o sticlă de jumătate de litru și cu capul cât o minge de tenis și li se păreau anormal de mici. După care, născându-mă prematur, a trebuit să mă dezvolt de 10 ori mai mult ca un copil normal și astfel, a văzut tata că băteam în lucruri și mi-am descoperit pasiunea pentru tobe.

Mama copiilor i-a născut pe gemeni la 29 de săptămâni și i-a ținut în brațe, abia după 2 săptămani de la naștere. Copiii au avut nevoie de recuperare de peste 2 luni, până să ajungă la o greutate normală.

Cantemir Mimi, mama

„ Am născut copiii mult mai devreme decât ne așteptam, undeva la 29 de săptămâni, ceea ce reprezenta un risc foarte mare pentru viața lor. În schimb, nașterea a avut loc imediat, secția de neonatologie a venit pregătită cu toată dotarea necesară și a început.

Eau niște copii foarte, foarte mici, pielea era transparentă, sistemul sanguin se vedea integral pictată în roșu. Nu ne puteam închipui că totuși vor putea fi niște copii, sănătoși.”

Atât cei doi gemeni care acum au ajuns la vârsta adolescenței, cât și cei care se nasc prematur acum la Maternitatea Cuza Vodă din Iași au nevoie de condiții speciale de tratament. Ambulanța de transport neonatal are un incubator în care sunt transportați copiii în cele mai bune condiții până la spital. 

Ambulanța achiziționată de maternitatea Cuza Vodă din Iași este cea mai perfomantă la nivel național. Banii au provenit de la Consiliul Judetean.