Ambrozia, în vizorul autorităților

alergie-ambrozie

Cetățenii și firmele care nu au grijă de spațiile în care crește ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Anunțul a fost făcut de Garda de Mediu Iași care va desfășura în lunile august-septembrie mai multe acțiuni de control pe raza județului Iași. Ambrozia este o plantă care poate provoca alergii puternice în rândul populației.

Ambrozia se află pe lista speciilor invazive de plante pentru că produce o cantitate foarte mare de polen, un alergen foarte periculos pentru anumite categorii de persoane. Alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare. Specialiștii spun că alergiile sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani.

Proprietarii de terenuri sau administratorii terenurilor unde se găsește această buruiană să ia măsuri de combatere a plantei care înseamnă fie cosire, fie mecanică, manuală, erbicidare în funcție de situație astfel încât să evităm apariției perioadei de înflorire, a declarat Galea Temneanu, director Agenția pentru Protecția Mediului Iași.

Polenul de ambrozie poate produce rino-conjunctivită, astm bronșic sau dermatită de contact. Pentru a evita îmbolnăvirea populației, cetățenii trebuie să respecte legea și să curețe zonele cu vegetație. Întreaga responsabilitate revine și autorităților locale care trebuie să identifice locurile cu ambrozie și să emită avertizări. În caz contrar, Garda de Mediu va aplica amenzi care pot ajunge și la 20.000 de lei.

Se aplică sancțiuni contravenționale prevăzute cu o amendă de la 1.000-5.000 de lei pentru persoane fizice, la 10.000 -20.000 de lei pentru persoanele juridice, a spus Dan Stoica, Garda de Mediu Iași.

Conform datelor statistice, aproximativ 15% din populație este potențial alergică motiv pentru care distrugerea plantei este obligatorie.