Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, despre atacurile cu rachete: „Au atacat civili, au vrut să creeze condiţii de nesuportat în rândul populaţiei”

racheta

Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, consideră că atacurile cu rachete comise de Federaţia Rusă asupra oraşelor şi satelor din Ucraina, care au vizat civili, la ore de vârf, au ca scop creşterea numărului de persoane strămutate şi crearea unei presiuni asupra sistemelor naţionale ale ţărilor europene care primesc refugiaţi, transmite News.ro.

„Ceea ce au făcut este efectiv un atac terorist. Au atacat civili, au vrut să creeze condiţii de nesuportat în rândul populaţiei, să stimuleze un nou val de strămutare în Ucraina. Când ne uităm la ceea ce înseamnă pentru Statele Unite, pentru Europa, în mod cert efectuând aceste atacuri şi dorind să crească numărul de strămutări în Ucraina, să crească presiunea asupra Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că mai mulţi ucraineni ar fi trebuit să fugă pentru siguranţa lor, fie în Ucraina, fie în afara graniţelor. Amintesc că, pentru moment, conform cifrelor prezentate de organizaţiile internaţionale, de la începutul acestui război al Rusiei asupra Ucrainei peste 14 milioane de ucraineni au fost strămutaţi, este vorba despre ucraineni care au plecat din casele lor să caute siguranţă. Aproape jumătate din acest număr au rămas în Ucraina în alte regiuni, iar jumătate au trecut graniţele Ucrainei, este cea mai mare strămutare din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Ihor Prokopchuk, miercuri seară, la Euronews România.

De asemenea, el a precizat că numărul mare de refugiaţi creşte presiunea asupra celorlalte ţări, a guvernelor şi a sistemelor naţionale ale statelor care primesc refugiaţi, ambasadorul considerând că acesta unul dintre obiectivele urmărite prin atacurile asupra civililor.

Potrivit acestuia, peste 80 de rachete balistice, rachete de croazieră, au fost lansate asupra infrastructurii civile din Ucraina săptămâna aceasta.