Ambasadorul Rusiei la Chisinau convocat sa explice prezenta a 28 antene pe cladirea ambasadei

Oleg Vasnetov, ambasadorul Rusiei la Chisinau a fost convocat la Ministerul de Externe sa explice prezenta a 28 antene pe cladirea ambasadei. Dispozitivele sunt amplasate pe cele doua cladiri ale misiunii diplomatice ruse din capitala Republicii Moldova.

Potrivit unei anchete jurnalistice sunt 13 antene parabolice, echipamente de frecvenţă înaltă care sunt capabile sa intercepteze conversaţii de pe telefoanele mobile si comunicaţii la distanţă lungă. 

La 14 mai 2023, în jurul orei 13:30, în timp ce majoritatea locuitorilor orașului se bucurau de weekend în casele lor de la țară, un bărbat chel a ajuns pe acoperișul unei clădiri rezidențiale din incinta ambasadei Rusiei la Chișinău, se mentioneaza in ancheta jurnalistiva Jurnal TV si The Insider. Cu o privire vigilentă în jur, a procedat la montarea și manipularea antenelor parabolice de emisie și la manevrarea cu grijă a cablurilor de legătură. Acest bărbat a fost identificat ca fiind Pavel Yakunin, originar din Riazan. Înainte de serviciul în cadrul GRU, își terminase studiile la Institutul Militar de Radioelectronică din Cherepovets. În cadrul ambasadei, Yakunin deține un rol discret ca ofițer în sistemul de atașați militari și doar câțiva știu că este responsabil de supravegherea canalelor secrete de comunicare conectate la sediul central al GRU din Moscova și la centrul de recepție pentru informații spațiale din Vatutinki, în apropiere de Moscova.

Motivul care a stat la baza vizitei lui Yakunin pe acoperiș în acea duminică anume rămâne o chestiune de speculații. Este de presupus că ar putea fi legată de apropiatul Eurosummit și de recentul atac cibernetic asupra resurselor de internet ale administrației președintelui Republicii Moldova, ale guvernului, ale Ministerului Afacerilor Externe și ale Serviciului pentru Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Această breșă a dus la scurgerea unei cantități substanțiale de corespondență clasificată în care erau implicați oficiali de rang înalt și anumite agenții de aplicare a legii, precum și alte informații critice.

Foto: The Insider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *