Ambasadorul Rusiei din SUA il va vizita in inchisoare pe traficantul de arme Viktor Bout

Ambasadorul Rusiei în SUA a anuntat că intenționează să-l viziteze săptămâna viitoare pe Viktor Bout, traficantul de arme rus care se află într-o închisoare din SUA.

„Aș dori să vorbesc despre asta în mod oficial pentru prima dată. Peste o săptămână intenționez să îi fac o vizită lui Viktor Bout”, a declarat Antonov într-un interviu televizat acordat postului rusesc Channel One.

„Mi s-a acordat deja permisiunea pentru acest lucru și sper că nu vor apărea bariere artificiale din partea Statelor Unite”.

La începutul acestui an, Washingtonul a oferit Moscovei posibilitatea sa îl schimbe pe omul de afaceri rus Viktor Bout, care execută o pedeapsă cu închisoarea în SUA pentru trafic de arme, cu jucătoarea de baschet Brittney Griner, condamnată la închisoare pentru trafic de droguri, și cu Paul Whelan, condamnat în Rusia pentru spionaj.

Viktor Bout a fost arestat în capitala Thailandei, Bangkok, în 2008, în urma unei acțiuni a agenților federali americani. El a fost acuzat de conspirație în vederea livrării de arme către un grup considerat organizație teroristă de către Statele Unite. În 2010, Bout a fost extrădat în Statele Unite.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost arestată în Rusia la începutul anului, fiind acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în țară. Ea a zburat de la New York pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, unde, la sosire, în timpul inspecției bagajelor i-au fost găsite două cartușe cu ulei de canabis. Potrivit unei expertize, substanța era ulei de canabis, care se califică drept substanță narcotică.

Cetățeanul american Paul Whelan este condamnat în Rusia pentru spionaj. La 28 decembrie 2018, Whelan, care deține cetățenia americană, britanică, canadiană și irlandeză, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei într-o cameră a hotelului Metropol din Moscova, în timp ce se afla într-o misiune de spionaj. FSB a deschis un dosar penal împotriva sa sub acuzația de spionaj în temeiul articolului 276 din Codul penal rus. Tribunalul orașului Moscova l-a găsit pe Whelan vinovat de spionaj împotriva Rusiei și l-a condamnat la 16 ani într-o colonie de înaltă securitate.