Ambasadorul României la Washington, despre tensiunile cu premierul Marcel Ciolacu din timpul vizitei în SUA: Instituţional, lucrurile funcţionează foarte bine şi Guvernul face o treabă foarte bună în privinţa Visa Waiver

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat luni, despre tensiunile cu premierul Ciolacu din timpul vizitei în SUA, că instituţional, lucrurile funcţionează foarte bine şi Guvernul face o treabă foarte bună în privinţa programului Visa Waiver de eliminare a vizelor pentru românii care circulă în această ţară.

„Nu cred că nicio discuţie publică, fie ea şi în contradictoriu, poate să stea în faţa unui asemenea obiectiv ( ridicarea vizelor pentru SUA, nr). Instituţional, lucrurile funcţionează foarte bine şi Guvernul face o treabă foarte bună şi prin coordonatorul naţional pe care l-a numit şi comitetul interministerial şi grupurile de lucru care duc la îndeplinire sarcinile din planul de lucru împreună cu partea americană. Nu există niciun fel de obstacol ”, a spus Ambasadorul României în SUA la Prima News, despre conflictul cu premierul Marcel Ciolacu din timpul vizitei acestuia în SUA.

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest subiect şi dacă acesta i-a reproşat ceva, Ambasadorul Andrei Muraru a precizat că nu poate să devoaleze discuţiile cu şeful statului.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că a fost exclus de la întâlnirele politice pe care premierul Marcel Ciolacu le va avea în Statele Unite ale Americii şi a declarat, la întâlnirea cu românii din SUA, că rolul său în această vizită s-a încheiat Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că a fost exclus de la întâlnirele politice pe care premierul Marcel Ciolacu le va avea în Statele Unite ale Americii şi a declarat, la întâlnirea cu românii din SUA, că rolul său în această vizită s-a încheiat.

Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat la afirmaţiile ambasadorului Muraru şi a declarat că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu la Prima News despre reacţia lui Andrei Muraru în cadrul vizitei sale oficiale în SUA că nu a înţeles foarte bine ce a vrut domnul ambasador şi că aşteaptă pe ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, să lămurească lucrurile cu ambasadorul, pentru că e partea ei de treabă în guvern”. Întrebat dacă l-ar fi rechemat la post pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după reacţia acestuia în timpul vizitei oficiale pe care premierul o efectuează în SUA, premierul a spus că în mod categoric ar fi făcut acest lucru.

În cee ce privește intrarea României anul viitor în programul Visa Waiver, Andrei Muraru a spus că este foarte optimist că acest lucru se va întâmpla: ”Sigur, 8,79% pare mare în raport cu cerinţa progamului de a avea o rată de refuz sub 3%, dar există multe alte exemple în istoria programului Visa Waiver, în care state cu cifre mult mai mari ca România, au reuşit să intre în anul următor în program”.

El a mai spus că pe lângă rata de refuz mai trebuie implementate şi acorduri bilaterale, iar în cazul ratei de refuz este foarte important numărul celor care solicită viză.

Andrei Muraru a mai afirmat că Polonia, care a intrat în Viza Waiver în 2019 şi are o diasporă mult mai mare, sunt 9,5 milioane de polonezi în SUA, nu a beneficiat de un val atât de mare de veniri după ce a intrat în program.

”Chiar dacă România intra în Viza Waiver, nu poţi să urci imediat în avion, trebuie să completezi un formular online (..) SUA păstrează în continuare o procedură simplificată pentru a proteja teritoriul SUA de eventuale intrări a unor persoane certate cu legea sau care au interdicţie de a călători”, a mai declarat Andrei Muraru.

Ambasadorul României în SUA a mai declarat că ”nu vede un impediment privind programul de vize, dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă”, pentru că acesta cunoaşte România foarte bine şi a amintit prima vizită a preşedintelui României în 2017, prima vizită, urmând alta în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *