Ambasadorul României a vizitat statul Minnesota

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a avut, în cadrul turneului „50 States, One Community”, o serie de întâlniri cu comunitățile de români din zonele orașelor Minneapolis și Saint Paul, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în statul Minnesota, în perioada 17-20 aprilie 2022. Astfel, ambasadorul Muraru a vizitat comunitățile românești formate în jurul bisericilor ortodoxe “Sfânta Maria” și “Sfântul Ștefan” și a bisericii “Grace Romanian Baptist Church” și s-a întâlnit cu conducerile organizațiilor „Heritage Organization of Romanian Americansin Minnesota” – HORA și „Romanian Genealogy Society” – RGS.

De asemenea, ambasadorul român a avut întrevederi cu guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz; secretarul de stat Steve Simon; primarul orașului Minneapolis, Jacob Frey; viceprimarul orașului Saint Paul, Jaime Tincher; reprezentanți ai Minnesota Trade Office; membri ai Economic Club of Minnesota și ai comunității de experți Medical AlleyAssociation; cu conducerile unor companii importante precum International Feed Corporation, EarthDaily Agro, Medtronicsau Cargill și a participat la o masă rotundă organizată de think tank-ul Global Minnesota în parteneriat cu HumphreySchool of Public Affairs, University of Minnesota.

În cadrul întâlnirilor cu comunitățile de români, ambasadorul român a prezentat prioritățile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv: accederea României în Programul Visa Waiver. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că, în reușita acestui obiectiv, sprijinul comunităților de români din Statele Unite este foarte important.

“Implicarea dumneavoastră, a românilor din Statele Unite, în îndeplinirea acestui obiectiv, prin convingerea și sensibilizarea autorităților americane, este foarte importantă și valoroasă”, a afirmat Andrei Muraru.

Cu ocazia întâlnirii cu conducerile HORA și RGS, care a avut loc la Centrul Cultural HORA situat într-una dintre cele mai vechi și prestigioase clădiri din Saint Paul – LandmarkCenter, ambasadorul Andrei Muraru a vizitat expoziția “Tradiții românești de primăvară”.

,,Am descoperit cu bucurie în Minnesota o comunitate vibrantă, care a reușit să aducă la viață proiecte menite să promoveze identitatea culturală românească, fiind profund atașată de limba română, de obiceiurile și tradițiile românești”, a spus ambasadorul Andrei Muraru.

El i-a asigurat pe cei prezenți că pot conta pe sprijinul său și al ambasadei în proiectele menite să crească profilul României și să păstreze identitatea românească.

Un punct important al vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Minnesota l-au reprezentat întrevederile cu înalții oficiali ai statului, precum și cu o serie de companii importante implicate în proiecte din România, sau interesate de investiții în țara noastră, în sectoare precum agricultura, comerțul, tehnologia și serviciile medicale.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri și politic din Minnesota, ambasadorul Andrei Muraru a prezentat capacitatea României de a susține proiecte de anvergură, inclusiv prin prisma principalelor dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și țara noastră: comercială, economică și de securitate, subliniindu-se faptul că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la lansarea sa.

De asemenea, au fost împărtășite opinii cu privire la criza de securitate din regiunea Mării Negre, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care ar putea duce la o criză energetică în zona europeană. În context, oficialii statului Minnesota, recunoscut pentru solidaritatea sa față de refugiați, și-au oferit disponibilitatea de a acorda expertiză în privința gestionării crize umanitare. Ambasadorul Andrei Muraru a prezentat eforturile României, inclusiv prin mobilizarea exemplară a societății civile, în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu.

Ambasadorul Muraru a fost însoțit, pe parcursul vizitei, de Consulul Onorific al României la Minneapolis, Patrick Ledray.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!