Ambasadoarea Franței la București, vizată de procurorii români pentru o posibilă fraudă la vot

Laurence-Auer-sursa-Twitter

Ambasadoarea Franței la București și secretarul general al reprezentanței diplomatice franceze fac obiectul unei anchete după ce pe numele lor au fost formulate acuzații referitoare la o presupusă fraudă la vot și împiedicarea drepturilor electorale cu ocazia alegerilor prezidențiale din Franța, care au avut loc anul acesta, în aprilie. Dosarul a fost înregistrat de procurorii români, însă a fost trimis la Paris, în condițiile în care Ambasada Franței, unde se presupune că ar fi avut loc faptele reclamate, reprezintă teritoriu francez.

Un bărbat cu cetățenie franceză, stabilit în România, a mers, în 28 aprilie, la sediul Secției 1 Poliție din București, unde s-a plâns că pe 24 aprilie a fost la Ambasada Franței să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă secretarul general al instituției, Pierre Pasquereau, care la data scrutinului ocupa și funcția de președinte al Biroului Electoral, l-ar fi împiedicat, pe motiv că altcineva votase deja în locul său.

Potrivit unor surse judiciare, reclamantul a spus că persoane care votase a fost chiar un membru al Biroului Electoral, Marc Pascal Huot, un cunoscut om de afaceri francez, stabilit în țara noastră. Reclamantul a explicat faptul că îl împuternicise pe Huot să voteze în locul său în primul tur de scrutin, dar nu și pentru al doilea.

Cu toate că nu ar fi avut dreptul, Marc Pascal Huot ar fi votat și a doua oară, fără să întâmpine vreo opoziție din partea secretarului general al Ambasadei, Pierre Pasquereau sau din partea ambasadoarei, Laurence Auer, susținea reclamantul.

În acest sens, cetățeanul francez ar fi depus la dosar și procura prin care demonstra că l-a împuternicit pe  Marc Pascal Huot să voteze în locul său, dar numai o singură dată, la primul tur, din 10 aprilie.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, pe care l-au înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Pentru că ancheta privea persoane cu statut special, cum este personalul diplomatic, procurorii de sector au declinat competența către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

La rândul lor, după ce au analizat probele, procurorii de la Parchetul Curții de Apel au stabilit că, deoarece ambasadoarea Laurence Auer și secretarul general Pierre Pasquereau au imunitate diplomatică și nu pot fi trași la răspundere penală pe teritoriul țării noastre, dosarul trebuie trimis anchetatorilor din Franța.

În acest sens, în data de 20 septembrie, procurorii au solicitat instanței Curții de Apel București să admită cererea de transfer de procedură în materie penală. Solicitarea a fost admisă de judecători trei zile mai târziu.