Amana deschiderea spitalului pana in ultimul moment?

letcani

Sistemul medical romanesc din secolul XXI ne arunca in fundul istoriei. Imaginile din curtile unitatilor medicale din Iasi sunt parca rupte din vremuri de razboi. Ambulantele stau ore in sir, cu bolnavi, asteptand un loc sa se elibereze. Alti bolnavi sunt internati pe targi sau pe scaune. In tot acest timp, la iesirea din Iasi sta gol un spital militar, cu zeci de locuri pentru acesti pacienti, dotat cu echipamente, dar care sta cu lacatul pe poarta de 8 luni de zile.

La spitalele COVID si suport COVID nu mai incape niciun bolnav, iar ambulantele sunt doar statii temporare externe de ATI ale unitatilor medicale. Situatia este critica, iar sistemul medical iesean este depasit. Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul Clinic „Sfantul Spiridon“ este asediata efectiv de pacientii COVID-19.

Diana Cimpoesu-medic sef UPU SMURD Iasi: „24 de pacienţi sunt acum cu infecţie COVID-19 sunt acum în UPU de la Spitalul Sf Spiridon. Ceva mai bine decât ieri dimineaţă, când au fost 44, dar dintre aceştia jumătate sunt pe ventilaţie mecanică, cu varianta invazivă sau non invazivă, cu mască cu presiune pozitivă. Este o perioadă extrem de critică, în care facem medicină de dezastru în varianta ei de boală infecţioasă cu afectare pandemică şi este o perioadă pe care nu credeam că o vom trece vreodată, găsim soluţii pe care nu credeam că le vom găsi vreodată”.

In tot acest timp, Spitalul Mobil de la Letcani care a costat  13 milioane de euro este inchis de 8 luni pentru remediarea unor defectiuni de natura tehnica.

Autoritatile sanitare anuntau cu mare fast redeschiderea astazi, dar a fost amanata pentru ca nu a fost inca montat stocatorul de oxigen.              

Vasile Cepoi- director DSP Iasi: „Astăzi încercăm să operaţionalizăm 10 paturi cu oxigen de terapie intensivă. În momentul de faţă se organizează activitatea acolo. Vom operaţionaliza şi două ventilatoare pentru situaţia în care s-ar agrava pacienţii duşi acolo. Este în curs de instalare stocatorul de oxigen care a sosit abia azi dimineaţă. Fiind un utilaj cu gabarit depăşit transportul a durat mai mult decât a fost estimat. Mâine va fi încărcat cu oxigen iar la amiază o să putem operaţionaliza şi terapia intensivă”.

Unitatea mobila  va avea conducere militara, dar si medici civili, a anuntat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Echipa militara sprijina activitatea de la Letcani si coordoneaza intreaga activitate de asistenta medicala.