“Am fost la mai puțin de 7 m de o tragedie!”

Sharing is caring!

Sunt cuvintele fermierului in gospodaria caruia a cazut o bucata de gheata, de cel putin 1 kg, desprinsa tocmai din atmosfera. Gheata albastra a perforat acoperisul unui solariu, in timp ce omul lucra in interior. Cercetatorii fizicieni merg pe mai multe variante si vor cauta solutii pentru ca astfel de incidente sa nu mai aiba loc, pentru ca pot avea consecinte grave.

Petru Macarie, fermier: “Bineinteles ca m-am speriat, eu munceam aici si am auzit un zgomot ploua in solar si am zis, vai, ce se intampla? Si, cand colo, am vazut bucata aia acolo. Asta e o perseida, e ceva cosmic, nu e de la avion, de la fuselaj”.

O familie din Targu Frumos a tras o sperietura zdravana cand o bucata de gheata, de peste 1 kg, a trecut prin acoperisul solarului. La impactul cu solul, s-a rupt in mai multe fragmente. Unul dintre ele, de aproximativ 400 de grame, a fost recuperat. Fermeierul constientiezeaza abia acum ca putea pieri, daca bucata de gheata il lovea.

Petru Macarie, fermier: “Uite ca masor, eram la 7 m de tragedie. Daca eram in solar si imi cadea in cap, nu pateam nimic, dar daca eram afara, era grav. Lucram aici si aud un zgomot puternic, oare ce se intampla? Se darama solarul? Si cand ma uit jos, acolo, bucati de gheata jos acolo. Normal, gheata e alba dar asta era si cu gauri inauntru, ciudata. Ce ploua in solar, aici, in momentul in care a cazut. Eu am pus si limba, sa vad ce e, poate e cu saruri deosebite, ginerele mi-a zis ca nu trebuia sa pui limba, ca iei contact cu vreun virus, ceva”.

Bucata de gheata este analizata de fizicienii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, iar rezultatele vor fi facute publice in cel mult o saptamana.

Silviu Gurlui – Cercetator Univ. Cuza: “‘Aceasta este bucata cea mai mare dintr-un fragment cazut, din masa mult mai mare. Nu exclud atat fenomen natural, cat si un fenomen antropic. Sunt rezervat, in momentul de fata, legat de fenomenul ce a creat acest obiect, urmand sa vin cu un punct de vedere, dupa analize si sa vedem, eventual sa prevenim formarea altor bucati de acest fel. Ma gandesc la un avion, unde omul a intervenit direct asupra formarii. Prezinta importanta stiintifica, dar, in aceeasi masura, este important a intelege cum s-a format, pentru a preveni si pentru a aduce un plus de siguranta pentru oameni. Pentru ca acest corp, odata ce cade pe pamant, este riscul sa loveasca un om”.

Iasiul a mai avut parte de fenomene mai putin obisnuite. In vara acestui an, un meteorit care a intrat in atmosfera s-a dezintegrat si a creat un soc magnetic. Pagube materiale nu au fost inregistrare, insa explozia venita din cer a creat rumoare printre oameni.

Sunetul produs de meteorit s-a auzit timp de 5 secunde, dar impactul puternic a avut o intensitate majora de 2 secunde. Un zgomot asemanator s-a mai auzit la Iasi si in urma cu trei ani. Nici atunci, autoritatile publice nu au dat vreo explicatie pentru sunetul produs asupra orasului.

In Romania nu exista tehnologie optica, ce poate permite studierea tuturor meteoritilor care patrund pe Terra. De aceea, spun specialistii, este nevoie de investii in domeniul cercetarii, pentru ca astfel de fenomene mai pitin intalnite sa fie si studiate.

shares