Alocația de hrană pentru bolnavii din spitale este de 11 lei pe zi

foto: rawpixel

Bolnavilor din spitale li se alocă 11 lei pentru cele trei mese ale zilei. Reprezentanții asociaților cer majorarea cer autorităților să facă o evaluare la nivel național și să crească suma.

„Căldările de zeamă, fără cartofi, fără nimic altceva, fără carne, căldările de ceai și vestitele meniuri alese, ca să zic așa, mai în glumă, mai în serios Cred că ar trebui făcută o evaluare la nivel național, să vedem exact ca și costuri, din punct de vedere al spitalelor, din acei bani puțini este foarte greu să faci un meniu care să fie nu neapărat consistent, dar să fie ceea ce are nevoie pacientul, pentru că, de multe ori, și hrana este importantă în recuperare. Credem și sunt ferm convins că e o situație la nivel național care ar trebui schimbată și ar trebui să se schimbe norma de hrană, iar acest venit pentru mâncare pentru pacienți trebuie să crească”, a transmis Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

O soluție pentru a reduce costurile cu hrana bolnavilor este ca unitățile medicale să renunțe la bucătăriile proprii.

„Sunt spitale care nu au bucătărie proprie și, vrând, nevrând, trebuie să externalizezi acest serviciu. Dacă mă întrebați pe mine, externalizarea acestui serviciu este mai ieftin decât a avea bucătărie proprie, pentru că orice bucătărie proprie presupune și salariați, cheltuieli de utilități și alte cheltuieli, plus că nu putem să ignorăm faptul că în România încă se mai pleacă cu sacoșa din anumite unități publice”, a adăugat Radu Gănescu.