Alocația copiilor orfani și cei aflați în grija statului va creste cu 50 la suta

Lonely child

Foto: Guliver/Getty Images

Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori!

„Ieri, a fost o zi importantă pentru mine și ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost aprobate în ședința Guvernului României majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului”, a spus ministrul Gabriela Firea.

Pentru cei 35.000 de copii aflați în grija asistenților maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidențiale private, se majoreaza alocația de plasament, cu aproximativ 50%.

Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilități și de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilități. Noua sumă a alocației de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022.

„Am reușit majorarea, de cinci ori, a sumele alocate copiilor din centrele rezidențiale pentru cheltuielile personale, banii de buzunar. Din iulie, suma crește la 150 de lei. Până acum, cei 10.000 de copii primeau doar 28 de lei lunar, o nimica toată”, a completat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De asemenea, au fost actualizate și sumele alocate copiilor aflați în aceste centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite sau manuale și jucării.

Din luna iulie, sumele sunt între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât erau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani.