Alimentele, energia și serviciile s-au scumpit semnificativ în ultimul an

Prețurile produselor alimentare, energiei, serviciilor și altor bunuri au crescut semnificativ în ultimul an. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproape 6%, iar cele nealimentare cu peste 3%. Energia electrică s-a majorat cu 3,7%, energia termică cu 12,36%, iar serviciile, inclusiv canalizarea și salubritatea, au înregistrat o creștere de 7,83%.
Direcția Județeană de Statistică Iași menționează că aceste majorări vin pe fondul unei creșteri generale a cheltuielilor populației, dar și a unei puteri de cumpărare mai mari pentru anumite categorii sociale, datorită creșterilor salariale și ale pensiilor la nivel național.
Ciprian Iftimoaiei – Director Executiv Adjunct DJS Iași: ,,Ne raportăm la luna aprilie 2025, care comparativ cu luna similară a anului 2024, prețurile acestea au crescut cu 4,9%. Este o creștere, cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Dacă ar fi să ne raportăm și la sfârșitul anului 2024, începând anul 2025, un ultimel 4 luni ale acestui an, prețurile au crescut cu o medie de 2,2%”.
Printre cele mai vizibile scumpiri se regăsesc la produsele alimentare de bază. Uleiul s-a scumpit cu 9%, carnea cu 4,25%, lactatele cu 4,75% și ouale cu 4,24%. În același timp, prețul zahărului și a mierii de albine a crescut cu 7,28%, iar cel a cafelei cu 9,26.%.
Ciprian Iftimoaiei – Director Executiv Adjunct DJS Iași: ,,Avem creșteri semnificative, atât la mărfurile alimentare, per total creșterea este de circa 6%, în luna aprilie 2025, față de luna aprilie 2024, și voi evidenția următoarea categorie de mărfuri alimentare, de exemplu la legume, am avut o creștere de 7% a prețurilor, la fructe proaspete, de 12%. Acest lucru îl vedem mergând prin piețele zilele acestea. Aș evidenția în mod deosebit o categorie de fructe proaspete, e vorba de cireșe”.
Singura excepție din acest val de scumpiri rămân gazele naturale, unde s-a înregistrat o scădere de 3,67%. Deși inflația generală pare să încetinească ușor, populația resimte în continuare presiunea prețurilor mari, în special în ceea ce privește cheltuielile de zi cu zi.