Aliaje bio degradabile pentru aplicațiile ortopedice

asachi

Dezvoltarea stiintei ramane un scop important pentru cercetatorii Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi. Astfel, in cadrul unui proiect care se va desfasura pana in 2024, specialistii urmaresc crearea de aliaje bio degradabile care sa fie folosite in ortopedie.

Proiecte unice iau naștere la Universitatea Tehnică „Gh Asachi” din Iași. Cercetătorii dela Facultatea de Mecanică isi doresc sa reinventeze aplicatiile ortopedice folosind materiale bio degradabile pe baza de magneziu.

„În cadrul competiției naționale a UEFISCDI am obținut grantul tinerei echipe cu o finanțare de 450 de mii de lei. In cadrul acestui grant voi dezvolta aliaje bio degradabile, pe bază de magneziu pentru aplicații ortopedice.”, a spus Bogdan Istrate – șef de lucrări Facultatea de Mecanică UTI Iași.

„Sunt materiale noi, aliaje cu un potențial foarte mare în implatologie, tind să înlocuiască vechi care s-au folosit până acum, acesta fiind scopul pentru a merge mai departe cu cercetările pe materiale bio compatibile.”

Aceste proiecte sunt importante pentru Facultatea de Mecanică, oferind o punte de lansare către cercetările de viitor și către formarea unei echipe tinere de cercetare.

„Activitățile în cadrul proiectului se desfășoară pe intervalul 2022 – 2024. Cuprind etape de elaborare, etape de analiză micro-structurală, determinări mecanice, electrochimice, dar și parte de componentă de analiză in vitro-in vivo. Avem colaboratori atât din cadrul facultății de Mecanică, facultății de Știința și Ingineria Materialelor, cât și Universitatea de Medicină și Universitatea Științele Vieții.”, a spus Bogdan Istrate – șef de lucrări Facultatea de Mecanică UTI Iași.

În cadrul echipei, sunt agrenate persoane cu vârste până în 40 de ani.