Alexandru Muraru a depus plângere împotriva AUR, pentru că l-au asemănat pe Cîțu cu Hitler

Cîțu Muraru

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a făcut plângere la Procurorul General pentru instigare la violență și o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva reprezentanților AUR care, potrivit acestuia, promovează caricaturi ale lui Florin Cîțu prin asocierea cu Adolf  Hitler.

„Reprezentarea – printr-o scandaloasă caricatură a primului-ministru al României – ce aduce cu a celui mai atroce dictator din istoria Europei, Adolf Hitler, este nu doar o calomnie majoră, dar și o insultă inacceptabilă la adresa milioanelor de victime ale Holocaustului. Deși aceasta nu este prima utilizare a unei comparații scandaloase cu dictatorul german de către un politician autohton, distribuirea de pliante și folosirea acestei imagini pentru a chema persoane la un protest creează premisele unei situații agravante. De asemenea, am sesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcție publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje care aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului.”, a declarat Muraru.

De asemenea, acesta îl acuză pe George Simion de „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie” faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

„Co-președintele AUR folosește o comparație cu artizanul principal al Holocaustului pentru a chema adepții la un miting politic, lansând astfel un apel implicit la violență, o posibilă infracțiune pentru instigare publică, pentru care riscă până la 5 ani de închisoare.”, a menționat deputatul.

„Acest moment ar trebui să constituie și un moment de cumpănă pentru partidele politice din Parlament. Continuarea asocierii altor formațiuni cu AUR, în orice context și pentru orice acțiune politică, este devastatoare în privința credibilității și apartenenței la valorile europene ale democrației, toleranței, respectului pentru memoria istorică a Europei și pentru victimele totalitarismelor secolului XX.”, a conchis Alexandru Muraru.