Alexandru a primit „cadou” din spitale si doua bacterii

blur1

In doar 24 ore, tanarului din Piatra Neamt i s-a schimbat viata dramatic. Dupa ce a scapat miraculos, in urma exploziei din apartamentul sau, provocata de o acumulare de gaze din cauza slabirii unui racord de la aragaz, Alexandru a coborat pe picioarele sale in fata blocului. Barbatul de 28 ani suferea teribil, mai ales ca suflul  exploziei i-a produs arsuri pe 75 la suta din suprafata corpului. A lesinat dar a fost preluat imediat de cadrele medicale de la Spitalul Judetean din Piatra Neamt.

Aici i-au fost curatate ranile iar medicii au decis sa-l trimita de urgenta la Iasi, singurul spital din tara care a acceptat sa-l primeasca desi dotarile de la Spitalul Sf. Spiridon nu permiteau operatia unui pacient cu asemenea arsuri. In plus, Alexandru era refuzat de 3 spitale mari din capitala, care aveau ocupate toate locurile dedicate marilor arsi adica 11 la numar. Alexandru nu a fost preluat de elicopterul care intervine de obicei la asemenea urgente ci a fost transportat trei ore cu ambulanta.

La Iasi, Alexandru a fost bagat in coma indusa si operat pentru a fi transferabil cu avionul spre Belgia. Intr-o singura zi, cat a trecut prin spitalele de la Piatra Neamt si Iasi, Alexandru s-a ales cu doua bacterii: Klebsiella şi Acinetobacter. Conducerile celor doua unitati medicale sustin ca aceste infectii nosocomiale nu au fost luate din aceste spitale.

Acum, tanarul de 28 ani a fost stabilizat de medicii belgieni desi in tara i s-au dat doar 8 la suta sanse de supravietuire. Inciziile de sarja in cicatricile circulare care permit sangelui sa ajunga in extremitati au fost facute de mantuiala sustin medicii belgieni. Alexandru a fost operat la fata, gata si stern intr-o prima operatie pe care a trecut-o cu brio. Astazi a fost operat la brate iar vineri va trece prin ultima interventie chirurgicala. Recuperarea tanarului care lucra intr-un magazin Altex din Piatra Neamt va dura cel putin doua luni de zile.

Romanii din Belgia s-au mobilizat si au strans bani pentru operatiile si tratamentul tanarului. Tatal acestuia se afla in Belgia. A ramas doar cu buletinul si hainele de pe el dar se bucura ca baiatul sau a scapat cu viata. Cat despre sistemul medical din Romania? Acesta continua sa fie unul muribund. Cei arsi grav nu au sansa de supravietuire in tara dar ministrul sanataii sustine ca soarta lor va fi alta pentru ca va incheia parteneriate cu clinici importante din Europa…