Alerta OMS. Peste 300 copii din 3 tari au murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate

OMS

OMS lansează un apel urgent la acțiune adresat țărilor pentru a preveni, detecta și răspunde la incidentele legate de produsele medicale neconforme și falsificate. În ultimele patru luni, țările au raportat mai multe incidente legate de siropuri de tuse pentru copii eliberate fără prescripție medicală, cu contaminare confirmată sau suspectată cu niveluri ridicate de dietilenglicol (DEG) și etilenglicol (EG).

Cazurile provin din cel puțin șapte țări, fiind asociate cu peste 300 de decese în trei dintre aceste țări. Majoritatea sunt copii mici cu vârsta sub cinci ani. Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se regăsească niciodată în medicamente.

Pe baza rapoartelor țărilor, OMS a emis trei alerte medicale globale care abordează aceste incidente. Alerta privind produsele medicale nr. 6/2022 din 5 octombrie 2022 s-a axat pe focarul din Gambia, alerta privind produsele medicale nr. 7/2022 din 6 noiembrie 2022 s-a axat pe Indonezia, iar alerta privind produsele medicale nr. 1/2023 din 11 ianuarie 2023 s-a axat pe Uzbekistan.

Alertele privind produsele medicale ale OMS au fost difuzate rapid către autoritățile naționale de sănătate din toate cele 194 de state membre ale OMS. Aceste alerte privind produsele medicale solicitau, printre altele:

(a) detectarea și retragerea medicamentelor contaminate din circulația pe piețe,

(b) o supraveghere și o atentie sporita în cadrul lanțurilor de aprovizionare din țările și regiunile susceptibile de a fi afectate

(c) notificarea imediată a OMS în cazul în care aceste produse neconforme sunt descoperite în țară; și, în rest, informarea publicului cu privire la pericolele și efectele toxice ale medicamentelor neconforme în cauză.

Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS solicită diverselor părți interesate cheie implicate în lanțul de aprovizionare cu medicamente să ia măsuri imediate și coordonate.

OMS face apel la autoritățile de reglementare și la guverne să:

-să detecteze și să retragă din circulație pe piețele lor respective orice produse medicale de calitate inferioară care au fost identificate în alertele medicale ale OMS ca fiind cauze potențiale de decese și boli;
-să se asigure că toate produsele medicale de pe piețele lor respective sunt aprobate pentru vânzare de către autoritățile competente și pot fi obținute de la furnizori autorizați/licenți;
-să aloce resurse adecvate pentru a îmbunătăți și a intensifica inspecțiile bazate pe riscuri ale unităților de producție din jurisdicția lor, în conformitate cu normele și standardele internaționale;
-să sporească supravegherea pieței, inclusiv testarea selectivă bazată pe riscuri a produselor medicale lansate pe piețele lor respective, inclusiv pe piețele informale.
-să adopte și să pună în aplicare, dacă este cazul și după caz, legi și alte măsuri juridice relevante pentru a contribui la combaterea fabricării, distribuirii și/sau utilizării medicamentelor care nu corespund standardelor și falsificate.