Alertă la Zaporojie – Rușii spun că ucrainenii ar fi lovit cupola centralei nucleare

Armata ucraineană a lovit duminică cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei nucleare Zaporojie, dar nivelurile de radiaţii sunt normale şi nu există daune grave, a declarat adminstraţia instalată de Rusia a centralei, potrivit Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt ‘concordante’ cu observaţiile AIEA.

Alertă la Zaporojie – Rușii spun că ucrainenii ar fi lovit cupola centralei nucleare

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care ‘pun în pericol securitatea nucleară’.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa şi aflată aproape de linia frontului, are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, pe bază de uraniu 235 şi răcite cu apă. La instalaţie se află de asemenea combustibil nuclear uzat.

În prezent, reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 sunt în oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald, potrivit administraţiei centralei.

Conform acesteia, armata ucraineană ‘a atacat cupola’ clădirii care găzduieşte reactorul nr. 6.

‘Nivelurile de radiaţie la centrală şi în zona înconjurătoare nu s-au modificat’, a transmis aceeaşi sursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *