Alerta la Iasi! Tinerii afectați de bolile vârstei a treia

spital

Semnal de alarma din partea medicilor. Tot mai multi tineri mananca prost, sunt obezi, sedentari, au colesterolul crescut, fumeaza de la varste mici si consuma substante interzise. Varsta la care apare infarctul a scazut foarte mult. In tara noastra, 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie.

România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa si mortalitatea cauzate de infarct miocardic și accidentul vascular cerebral. Vârsta la care apar aceste probleme a scăzut dramatic, până la 30 de ani, avertizează medicii.

Florin Mitu, șef Clinică Recuperare Cardiovasculară: „Este o creștere, nu numai a infarctului miocardic, în general al patologiei cardiovasculare, mă refer aici la hipertensiune arterială, accidente vasculare, dar și infarctul miocardic este în creștere, pentru că din păcate acest stil de viață un pic nesănătos, în care majoritatea sau mulți tineri fumează, au o dietă poate neadecvată, alimentația asta de tip fast-food, băuturile carbogazoase și stimulentele. Pe de altă parte sigur că sunt și persoane care au ereditate cardiovasculară și atunci trebie să fim foarte atețni la acești factori de risc”.

Cauzele sunt stresul, fumatul și alimentația incorecta. Medicii recomandă prevenția și efectuarea de controale medicale, încă din copilărie.

Florin Mitu, șef Clinică Recuperare Cardiovasculară: „Evaluarea persoanelor trebuie să înceapă încă din copilărie și mai ales de persoanele cu risc. Mă refer aici persoanele cu obezitate, cu acești factori de risc, trebuie să fie evaluați periodic și desigur în situația depistării unor patologii, trebuie tratate din timp, așa cum spunem noi, preventiv. Depistăm de multe ori pacienți cu colesterol crescut, care nu știau de evaluări mari, depistăm persoane cu glicemie crescută fără să știe că au diabet. Nu mai vorbim de hipertensiune arterială pe care o constatăm la persoane din ce în ce mai tinere. Atenți deci, la obezitate, atenție la cei care fumează, atenție la cei care au modificări ale metabolismului, în special al colesterolului”.

Medicii sunt alarmați de numărul tot mai mare al tinerilor care ajung la spital cu infarct miocardic. Totodată, și accidentele vasculare cerebrale sunt frecvent întâlnite la pacienți cu vârste între 20 şi 45 de ani.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Apare tot mai mult la persoanele tinere, mai ales cele active profesional, stresate de altfel și de perioada pandemiei. Dificultățile socio-economice sunt un factor de risc suplimentar, dar să nu uităm că în această constelație se include hipertensiunea arterială, se includ bolile metabolice, obezitatea, fumatul, consumul exxcesiv de alcool, iar pentru a preveni o astfel de situație ce poate avea urmări nefavorabile este extrem de important ca educația pentru sănătate să fie predată de la școală, pentru că doar abordarea unui stil de viață sănătos, așa cum ar trebui să-l facem poate fi soluția de prevenție pentru așa ceva”.

Femeile sunt mai predispuse la AVC, vârsta la care apare o astfel de problemă fiind mai înaintată. Primele semne ale accidentului vascular cerebral sunt aparitia relativ brusca a unui deficit motor pe hemicorp, afazie, tulburări de vedere, cefalee intensă sau comă.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Numărul de cazuri la femei sub 30 de ani este în continuă creștere, iar din păcate doamnele și domnișoarele au tendința de a neglija niște simptome aparent minore cum ar fi, durerea de cap, amorțelile, senzația de discomfort și se prezintă adesea în stare critică în unitatea noastră de primire urgențe, când șansele de a interveni terapeutic și de a asigura o recuperare completă, sunt extrem de reduse”.

Recent, medicii din Iași au tratat un pacient 29 ani care a suferit un infarct miocardic. Și în acest caz, cât și în situația unui accident vascular cerebral, pacientul trebuie să își schimbe stilul de viață complet: să renunțe la fumat, să își schimbe alimentația, să renunțe la prăjeli, la grăsimi, pentru scăderea colesterolului ”rău” . În ambele situații, solicitarea de urgență a asistenței medicale trebuie făcută în primele ore.