Alertă la bazele militare americane din Europa, inclusiv din România. Risc ridicat de atac terorist

NATO Airborne Early Warning and Control Force E-3A stand above the crowds at AirFest 2008 at Lackland Air Force Base's Kelly Field Annex, Texas on Oct. 31, 2008. This image is copyrighted and is the property of Lance Cheung and is available only to members of the armed forces and military organizations.,Image: 106675975, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PJF News / Alamy / Profimedia

Mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită în weekend, pe fondul temerilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau facilităţile militare, informează CNN.

Bazele, inclusiv garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania, unde are sediul Comandamentului European al SUA, au ridicat duminică nivelul de alertă la Condiția de protecție a forței „Charlie”, au spus oficialii.

Acest statut „se aplică atunci când are loc un incident sau se primesc informații care indică o anumită formă de acțiune teroristă sau este probabilă vizarea personalului sau a instalațiilor”, potrivit Armatei SUA.

Alertă la bazele militare americane din Europa, inclusiv din România. Risc ridicat de atac terorist

Potrivit Stars and Stripes, şi-au ridicat nivelul de alertă şi bazele militare Rheinland-Pfalz şi Ramstein, dar şi baze din România şi Bulgaria.

Unul dintre oficialii americani, care este staționat la o bază din Europa, a declarat pentru CNN că nu a văzut acest nivel de amenințare „de cel puțin 10 ani” și a spus că de obicei înseamnă că armata a primit o „amenințare activă și de încredere”.

Întrebat despre schimbare, un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, Cdr. Dan Day, a refuzat să comenteze nivelurile specifice de protecție a forței. Dar el a declarat pentru CNN că USEUCOM „evaluează în mod constant o varietate de factori care joacă un rol în siguranța comunității militare americane din străinătate. Ca parte a acestui efort, de multe ori luăm măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța membrilor serviciului nostru. Din motive de securitate operațională nu vom intra în măsuri specifice, dar rămânem vigilenți.”

Day a adăugat că „USEUCOM monitorizează în mod constant mediul de securitate pentru a se asigura că personalul său este informat și cel mai bine poziționat pentru a asigura siguranța persoanei individuale, a familiei și a celor dragi.

Ca întotdeauna, USEUCOM sfătuiește personalul din teatrul european să rămână vigilent și să rămână alert în orice moment.” Nu este clar ce informații au declanșat securitatea sporită, dar autoritățile europene au avertizat despre o potențială amenințare teroristă pe continent, în special înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din iulie și în timpul actualelor campionate europene de fotbal din Germania.

Din martie, Franţa şi-a ridicat sistemul naţional de alertă de securitate la cel mai înalt nivel, potrivit ambasadei SUA în Franţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *