Alertă în Moldova. Un prim focar de pestă porcină depistat în județul Galați

foto_porci

Peste 400 de focare de pesta porcina africana au fost depistate in acest an, mare parte in Dobrogea si sudul tarii. Recent epidemia a urcat si spre Moldova, un prim focar fiind depistat in judetul Galati. Autoritatile sunt in alerta si comunica in permanenta cu producatorii de carne.

Un mare procesator din judetul Tulcea este in pragul falimentului. Din cauza pestei porcine este nevoit sa sacrifice 45.000 animale. Pierderile sunt enorme, de aproape 10 milioane de euro iar pagubitul a fost nevoit sa-si trimita oamenii in somaj. Autoritatile sunt cu un pas in urma epidemiei si par depasite de situatie. Crescatorii de porci sustin ca productia anuala va scade cu 30 procente cel putin.

In judetul Galati, unde a fost depistat primul focar din Moldova, taranii isi tin porcii inchisi de teama virusului. Pana acum 20 porci au fost sacrificati in zona dar nimeni nu poate garanta ca epidemia nu se extinde. Oamenii sunt siguri ca porcii mistreti sunt purtatorii bolii. Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara a acuzat recent ca fenomenul pestei porcine africane a fost provocat iar autoritatile sunt vinovate pentru extinderea focarelor.

“Dacă fac o analiză şi mă uit că industria cărnii, morăritul şi panificaţia sunt cam singurele subramuri din industria alimentară cu o dezvoltare mare şi investiţii româneşti, mă pune iar să trag nişte concluzii care nu aş vrea să fie pripite şi care aş vrea să fie numai ca şi o gândire personală exprimată. Pentru că industria uleiului înseamnă în momentul de faţă 90% investiţii străine, industria zahărului înseamnă 90% investiţii străine, industria băuturilor răcoritoare sau berile 100%, industria de procesare a laptelui şi produselor lactate înseamnă 90% investiţii străine, deci morăritul, panificaţia şi industria cărnii au rămas două sectoare cu preponderenţă a investiţiilor româneşti, şi atunci te gândeşti la lucrurile astea", a declarat Dragos Frumosu – presedinte FNSIA, pentru ziare.com

Intr-o scrisoare comuna, fermierii ii cer lui Raed Arafat, presedintele Comitetului National de Combatere a Bolilor ca despagubirile crescatorilor ai caror porci sunt sacrificati sa se faca in maxim 7 zile. Crescatorii de porci au inaintat autoritatilor o serie de masuri urgente pentru limitarea extinderii urgent a focarelor.