Alertă de holeră la granița României

Este alertă de holeră în Republica Moldova. Bacteria periculoasă a fost descoperită de autorități pe o plajă de pe malul Nistrului. În ciuda rezultatelor analizelor probelor din apă scăldatul nu a fost interzis în zonă.

„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova. Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă” a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!