Alegerile locale și parlamentare ar putea fi comasate. Anunțul venit de la PNL. Când se va lua decizia

alegeri

Încă din toamna anului trecut, Partidul Național Liberal a aruncat în spațiul public tema privind o posibilă comasare a alegerilor locale și parlamentare din 2024.
PNL insistă ca alegerile locale și parlamentare să fie comasate: ”Există suficiente argumente să promovăm proiectul”

În noiembrie 2022, deputatul liberal Cristina Trăilă a anunțat că, în 2024, ar fi indicată comasarea alegerilor locale și parlamentare.

”Cred că ar fi o soluţie să avem alegerile parlamentare odată cu alegerile locale. Ar fi o chestiune interesantă pentru că, vrând nevrând eşti într-o campanie naţională şi mesajul pe care îl dai şi ţi-l asumi este cel al partidului pe care îl reprezinţi şi lucrurile s-ar clarifica şi din punctul de vedere a aceea ce trebuie să facă parlamentarul şi a ceea ce trebuie să facă primarul ca politică publică”, a spus Trăilă, în toamnă.

Tema lansată de Trăilă nu a fost abandonată de PNL. Luni, 30 decembrie, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe, a declarat, despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, că ”există suficiente argumente, inclusiv de natură constituţională, pentru promovarea unui astfel de proiect”.

Oficialul liberalilor este încrezător că un astfel de proiect va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat şi agreat în coaliţie.

”Atât timp cât se discută acest proiect, este evident că există – din punctul nostru de vedere – suficiente argumente şi de natură constituţională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cei de la UDMR.

Considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a afirmat Stroe, luni, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare ale PNL.Este cunoscut faptul că la nivel legislativ există o mai veche decizie a CCR care arată că o comasare nu ar fi constituţională.

”Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri.

Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”, este replica lui Ionuţ Stroe.