Alegeri cu miza uriasa in SUA. Republicanii se declara castigatori

sua

O națiune deznădăjduită, epuizată de crize și angoase economice, votează marți în cadrul unor alegeri care mai degrabă vor consolida diviziunile decât să promoveze unitatea. Alegerile sunt adesea momente purificatoare care pun țara pe o nouă cale, alimentate de oamenii care își aleg liber liderii – iar aceștia acceptă rezultatele, comenteaza CNN.

Dar ultimele ore ale acestei campanii de la jumătatea mandatului au pus în evidență mediul electoral polarizat, spectrul violenței politice și posibilitatea unor curse disputate, toate acestea ridicand miza primului vot la nivel național.

Republicanii prezic că vor câștiga marți Camera Reprezentanților – o victorie care, dacă se va materializa, le-ar da puterea de a sugruma agenda internă a președintelui Joe Biden. Între timp, Senatul se află pe muchie de cuțit, câteva curse în state precum Arizona, Nevada, Georgia și Pennsylvania putând decide cine va câștiga majoritatea.

Mai presus de toate, campania de la jumătatea mandatului s-a întors pe criza costului vieții, sondajele arătând că economia este de departe cea mai importantă problemă pentru alegători, care încă așteaptă restabilirea normalității după pandemia care a avut loc o dată într-un secol.

O avalanșă de știri privind pierderea de locuri de muncă chiar înainte de deschiderea urnelor, inclusiv în industria tehnologică, a agravat starea lui Biden care promisese un șomaj istoric scăzut. Americanii se luptă deja cu prețurile mai mari la alimente și benzină și acum trebuie să facă față creșterilor de dobânzi ale Rezervei Federale, care nu numai că fac mai scumpe datoriile la cărțile de credit, cumpărarea unei case și chiriile, dar ar putea înclina economia spre o recesiune.

Ziua de marți se anunță a fi una dificilă pentru Biden. Președintele nu și-a petrecut ultimele ore ale campaniei luptând pentru a-i face pe democrații vulnerabili să castige în statele unde sunt mai slab cotati.

„Cred că va fi greu”, a declarat Biden reporterilor. „Cred că vom câștiga Senatul și cred că în Camera Reprezentanților este mai greu”, a spus el, recunoscând că viața va deveni „mai dificilă” pentru el dacă republicanii vor prelua controlul Congresului.

Trump a promis, de asemenea, că va face „un anunț foarte mare” la complexul său Mar-a-Lago din Florida pe 15 noiembrie. Cel mai probabil acesta isi va anunta candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă.