Alege să nu fumezi, e mai ieftin și mai sănătos

foto_tigari

Daca e joi, weekendul nu e departe. Daca e a treia joi din luna noiembrie e Ziua Nationala fara tutun. Astazi, in toata tara s-au organizat activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. In Romania, 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat. Totodată, 42.000 de oameni suferă complicaţii provocate de ţigări.

Cate tigari ati fumat pana la aceasta ora? În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Chiar daca medicii le spun romanilor sa renunte la viciul lor, oamenii nu pot renunta.

Un calcul simplu ne arata ca un fumator obisnuit cheltuieste pe luna in jur de 500 de lei. Chiar si asa, in incercarea de a se lasa de fumat, multi ajung tot la bancuri si poate, poate, la mai putine tigarete pe zi.

Conform celui mai recent studiu Eurobarometru 2017, în România prevalenţa fumatului este 28%, în rândul bărbaţilor este 38%, faţă de 19% în randul femeilor. Procentul adolescenţilor fumători se menţine crescut. Fumatul, factor de risc major pentru sănătate este asociat cu 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar si 25% din decesele prin boli cardio- vasculare. Efectele fumatului pasiv asupra sănătăţii copiilor sunt: bronşita, astmul, scăderea capacităţii respiratorii.