Alcoolul și abuzul de mâncare în UPU de Paște

Ieșenii au ajuns în număr mare în Unitatea de Primire a Urgențelor după ce au sărbătorit Paștele. Patologiile au variat de la sevraj provocat de consumul mare de alcool, pancreatite, colici biliare, răni provocate în urma agresiunilor cu pumnii sau cu obiecte contondente și arsuri.  

Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a fost supraaglomerată de sărbătorile pascale, după ce ieșenii au dat năvală, acuzând stări de rău. De la excesul alimentar și alcool, până la agresiuni fizice, medicii s-au confruntat cu tot felul de situații. Potrivit acestora, sărbătorile pascale din acest an au fost cele mai aglomerate din ultimii trei ani.

„Am revenit la era pre-pandemică, cu multe cazuri determinate de excesele de alcool. Mergând de la simple situații de etilism acut, oameni care au băut, au căzut în stradă sau au devenit inconștienți la domiciliu și familia s-a îngrijorat, au sunat la 112 și au ajuns la spital. Sau au declarat că li s-a făcut rău, dar de fapt singurul rău era cel produs de consumul excesiv de alcool. Și au fost din nou multe cazuri legate de exceseșle de grăsimi, de proteine, de alimente colecistochinetice, pancreatite. Nu am mai văzut atâtea pancreatite, în zile de sărbătoare din 2019”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași

Nici tentativele de suicid, nu au lipsit de pe lista medicilor ieșeni, unul dintre cazuri fiind dus până la capăt.

„Au fost și multe tentative de suicid, una dintre ele și reușită. Unei femei de 60 de ani, din Pașcani, cu spânzurare, tentativă reușită, stop și nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Ceilalți cu intoxicație cu medicamente sau cu insecticide au putut fi salvați. Am intervenit, am ajuns la timp. Alcoolul este cel care ajută inițial la dezinhibarea persoanei respective care capătă curaj și poate comite un gest suicidal, a adăugat Diana Cimpoeșu.

În fiecare an, înainte de sărbători, medicii trag semnale de alarmă cu privire la pericolele la care ne putem expunem, dacă se consumă în exces alimente și alcool.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!