Alcoolismul tot mai frecvent in randul tinerilor

alcoolic-840x500

Alcoolismul in randul tinerilor a atins un nivel ingrijorator in ultima perioada. La spital se prezinta tot mai multi pacienti in stare grava, dupa ce au consumat alcool in exces. Specialistii spun ca restrictiile din timpul pandemiei au contribuit la cresterea numarului de pacienti care ajung cu astfel de afectiuni in ambulatoriu.

Numarul celor care au ajuns in sevraj la Spitalul de Psihiatrie din Iasi, a crescut cu aproape 20%. Printre acestia se regaseste si un tanar de 25 de ani care s-a internat pe 1 septembrie dupa un consum ridicat de bauturi alcoolice. Acesta s-a confruntat cu mai multe probleme de-a lungul vietii, iar la varsta de 12 ani a intrat pentru prima data in coma alcoolica.

Declarația unui pacient, de 25 ani: „Tatal meu consuma alcool. Am ramas cu el acasa, sora venea la saptamana. El bea, eu gustam, gustam, gustam… Intr-un timp, prin clasa a 6-a, m-am apucat cu baietii de baut. Cu baietii, cate un pahar, doua, trei.”

Daca la inceput obisnuia sa consume cate un litru de bauturi alcoolice pe zi, in ultima perioada a ajuns sa bea de 10 ori mai mult. Toti banii pe care ii castiga, se duceau pe bere, vin si tutun.

Declarația unui pacient, de 25 ani: „Acum, in ultimul timp, dadeam pana in aproape 10 litri de bere. Beam si vin, pana cadeam jos din picioare.”

Pe fondul ingrijorarilor legate de serviciu, din pricina pandemiei, multi s-au refugiat in consumul regulat de alcool. Problema cea mai grava este varsta celor care ajung in spital.

Sincron Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru: „Din pacate am sesizat in ultima perioada, o crestere substantiala a numarului de cazuri, in special pe segmentul cazurilor extrem de grave legate de consumul grav, sunt tineri, varste din ce in ce mai mici si vin cu sindrom de sevraj, cumulat cu psihoze alcoolice.”

Tratamentul pentru dependenta de alcool este unul foarte complex si dureaza de la cateva saptamani, pana la ani de zile. Specialistii spun ca, in cazurile cele mai grave se poate ajunge pana la deces.

sursă: playtech