Ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Guvernul a aprobat recent Ordonanţa de Urgenţă ce prevede acordarea unui ajutor de 700 lei pentru pensionarii din sistemul public şi militar cu venituri sub 2.000 lei/lună. Astfel, măsura iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3 milioane de pensionari afectaţi de creşterea preţurilor la utilităţile publice şi bunuri de consum, în special hrană, aflaţi în risc de excludere socială.

Măsura face parte din Pachetul „Sprijin pentru România”, care mai prevede, printre altele, şi acordarea de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an, persoanelor cu venituri mici.

„Această măsură socială se adresează doar pensionarilor din sistemul public de pensie și din sistemul militar de pensii. Se adresează acelor pensionari care au venituri mai mici sau egale de 2000 de lei. Când spunem venituri, aici includem venituri din pensii, deci din pensia din sector de stat sau sector militar, venituri din indemnizația socială care în prezent este 1000 de lei, venituri din salarii. Pentru că, în sistemul de pensii sunt și pensionari care cumulează pensia cu salariul. Venituri din indemnizații prevăzute de legi speciale”, a precizat Maria Andronache, director executiv Casa Județeană de Pensii Iași.

De asemenea, persoanele care nu au domiciliul în România, nu vor putea beneficia de acest ajutor.

„Ca să sintetizăm, pentru persoanele la care toate veniturile adunate, dau mai puțin de 2000 sau egal 2000, în luna iulie, odată cu acel cupon de pensie, etalon de pensie vor primi și ajutorul financiar de 700 de lei. Vor fi excluși de la plata acestui ajutor, persoanele care nu au domiciliul în România sau locul de ședere obișnuit în România. Deci este o atenționare pentru persoanele care, cel puțin în evidențele noastre figurează că au domiciliul în străinătate, acele persoane nu vor primi acest ajutor financiar”, a declarat Maria Andronache, director executiv Casa Județeană de Pensii Iași.

Miercuri a început şi procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale. Tichetele au o valoare nominală de 250 lei, sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie şi fac parte din cea mai importantă iniţiativă de acest gen derulată până acum din perspectiva numărului de beneficiari.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!