Ajutor de 300 de milioane de dolari acordat de Statele Unite pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

62326332

Statele Unite ale Americii vor anunţa, vineri, un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova.

Sprijinul SUA este menit să ajute Chişinăul să scape de dependenţa energetică faţă de Rusia.

Ajutorul, descris în două proiecte consultate de Reuters, ar urma să fie anunţat de administratorul Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power, pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia, care nu a reuşit să obţină o victorie rapidă în Ucraina, a atacat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană, ceea ce a afectat indirect şi Republica Moldova.

Cele 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari ca sprijin bugetar pentru a compensa preţurile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice şi 85 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea capacităţii sale de a obţine surse alternative de energie, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters.

„Această asistenţă va ajuta Republica Moldova să abordeze nevoile urgente create de războiul lui Putin, în timp ce se va îndrepta, de asemenea, spre o rezilienţă energetică pe termen lung şi spre interconexiuni mai puternice cu Europa”, se arată în documentul citat de Reuters.

„Guvernul Statelor Unite îşi menţine angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să menţină stabilitatea şi funcţionarea sistemului său de electricitate pe fondul atacurilor brutale şi neîncetate asupra infrastructurii critice din partea forţelor ruse„, se arată în proiectul de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Banii provin dintr-un fond comun de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclus într-o lege de cheltuieli mai largă adoptată de Congres anul trecut.

Conform procedurilor bugetare americane, Congresul are la dispoziţie 15 zile de la notificarea administraţiei pentru a examina cheltuielile planificate.