Ajutor de 2,66 miliarde de euro pentru Complexul Energetic Oltenia. Decizia Comisiei Europene inseamna salvarea, anunta compania

complex-1

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda companiei electrice Complexul Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor pentru restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei). Măsura va permite companiei să își finanțeze planul de restructurare și să-și restabilească viabilitatea pe termen lung.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Planul de restructurare depus de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura că CE Oltenia poate reveni la viabilitatea pe termen lung fără a fi nevoie de continuarea ajutorului de stat. Sprijinul public vine cu garanții pentru a se asigura că posibilele denaturări ale concurenței sunt menținute la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele UE de decarbonizare, în conformitate cu Pactul verde european.”

CE Oltenia este o întreprindere publică românească activă în minerit, producere de energie și furnizare locală de căldură. Compania este al treilea producator de energie electrica din Romania si este importanta din motive de siguranta si adecvare a Sistemului Energetic National (‘NES’).

La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România la 4 decembrie 2020 și măsurile de ajutor de restructurare aferente pentru a-l sprijini erau în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis cu Orientările Comisiei privind ajutor de salvare și restructurare.

În cadrul anchetei aprofundate, România a depus un plan de restructurare revizuit al companiei, pentru perioada 2021-2026, cu modificări și îmbunătățiri semnificative. Planul va fi susținut de un ajutor pentru restructurare de până la 2,66 miliarde EUR sub formă de granturi, o garanție de stat pentru un împrumut, o injecție de capital și o conversie împrumut în grant.

Planul de restructurare se bazează pe planurile de decarbonizare ale României de a înlocui producția de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și surse regenerabile (solare și hidroenergetice) care emit mai puțin sau deloc CO2.

Acest lucru este de așteptat să ajute compania să-și îmbunătățească amprenta asupra mediului și, în același timp, să-și reducă costurile de operare. În plus, planul de restructurare va reduce costurile și va îmbunătăți eficiența companiei, printre altele, măsuri organizatorice și manageriale (de exemplu, îmbunătățirea proceselor) și măsuri financiare (optimizarea creditelor bancare, dezinvestirea sau vânzările de active).

Complexul Energetic Oltenia salută decizia Comisiei Europene, anunțată pe 26 ianuarie 2022, de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) prin care se asigură revitalizarea și viabilitatea pe termen lung a uneia dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Național.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o așteptam și un succes atât al companiei, cât și al României. Avem un Plan de Restructurare și Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani și care, iată, este validat și acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanța PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanți ai Ministerelor Energiei, Finanțelor, Consiliului Concurenței și ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reușită este esențială pentru independența energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană și dezbaterile constructive pentru găsirea de soluții viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.