Ajutor aproape inexistent pentru fermierii afectati de seceta
Seceta din ultimele luni care a lovit Romania a afectat grav agricultura si culturile fermierilor, ducand astfel la o productie mult mai scazuta decat anii precedenti. Guvernul se pregateste sa-i despagubeasca pe fermieri insa multi risca falimentul.
Zona Moldovei a fost cea mai grav afectata de lipsa precipitatiilor si cum putine suprafete de teren sunt irigate, culturile fermierilor au fost in mare parte compromise.
”In zona Moldovei, culturile de primavara sunt compromise intr-un procent de…daca facem referire la floarea soarelui, undeva la 70-80% iar in ceea ce priveste cultura de porumb care e foarte afectata, sunt zone unde efectiv productia este 0”, a declarat Ion Noțingăr, Membru Asociatia ACCPT Iasi
In urma unei evaluari estimative efectuate de Ministrul Agriculturii, Guvernul a adoptat unele masuri care au ca scop sustinerea fermierilor si culturilor compromise. Cu toate acestea, fermierii trag un semnal de alarma intrucat sumele oferite nu reusesc sa acopere nici in cea mai mica masura pierderile suferite.
”Pe langa sumele care se vehiculeaza ca o sa fie alocate fermierilor pe unitate de suprafata in raport cu procentul de pierdere la fiecare, undeva la 200 de euro, credem ca este insuficient si atunci o sa trebuiasca sa se faca la nivel national o rectificare bugetara pentru a nu intra fermierii in faliment, desi o parte din fermieri chiar se afla in pragul falimentului, au inceput sa isi vanda fermele, utilajele”, a mai declarat Ion Noțingăr.
Pe langa cei 200 de euro alocati, Ministrul Agriculturii doreste sa mai sara in ajutorul fermerilor cu amanarea platii creditelor pana in 2025.