Ajutoarele pentru refugiați transportate de ISU au ajuns la Vama Siret

274817595_325738436249173_871298557008479331_n

Forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au ajuns la destinație, în Vama Siret, iar alături de convoiul umanitar s-au deplasat și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, și preotul Dan Damaschin de la Asociația Glasul Vieții.

„Sunt produse neperisabile în cea mai mare parte, apă potabilă și, sigur, medicamente, jucării, bunuri de consum, mai ales de igienă persoanlă și pentru copii atât lapte praf, cât și sute, mii de baxuri de pampers. Le ducem acolo pentru că știm că este o situație deosebită în toată regiunea Cernăuți, au zeci de mii de refugiați care deja s-au cazat din partea de Est a Ucrainei către ei și, sigur, merg personal pentru a putea deschide calea cât mai ușor pentru următoarele convoaie pe care le vom trimite către Regiunea Cernăuți. E un gest pe care ieșenii l-au acceptat de la începutul săptămânii trecute de a dona, fac un apel în continuare în măsura posibilităților, vom culege tot ceea ce ei consideră că pot să dăruiască și le vom duce acolo unde este nevoie”, a declarat primarul Iașului Mihai Chirica.

Municipalitatea ieșeană va sprijini financiar și logistic Primăria orașului infrățit Cernăuți din Ucraina. În cursul zilei de 24 februarie 2022, primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, a trimis Primăriei Municipiului Iași o solicitare de sprijin constând în o serie de echipamente și bunuri necesare pentru sprijinirea populației ucrainene afectate de invazia armatei Rusiei.

Edilul din Cernăuți a solicitat, printre altele, generatoare diesel și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit, necesare pentru organizarea unor centre pentru refugiați.

Astfel, primarul Iașului a inițiat un proiect de hotărâre privind alocarea unui ajutor financiar de 500.000 de lei (arox. 100.000 de euro) pentru Primăria orașului Cernăuți, care a fost votat în ședința de plen a Consilului Local din 28 februarie 2022.

Orașul Cernăuți și orașul Iași sunt înfrățite din anul 2012.