Ajutoare pentru cultivatorii de cartofi și struguri

Statul va sprijini financiar cultivatorii de cartofi și viță-de-vie. Cele doua scheme de sprijin au fost aprobate ieri de către Guvern. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar care se acordă producătorilor de struguri este de 1.200 euro/hectar, iar pentru cartofi este de 200 de euro/hectar. Condițiile au fost deja stabilite, iar cererile vor putea fi depuse până la jumătatea lunii iulie.

„Aceștia trebuie să se înscrie în program până pe 15 iulie depunând o cerere la Direcția pentru Agricultură. Valoarea maximă a Ajutorului de minimis pentru cartofi este de 200 de euro la hectar iar plata se face proporțional cu suprafața cultivată. Un fermier nu trebuie să dețină neapărat un hectar ca să poată primi ajutorul acesta de minimis.”, a declarat Roxana Florea, purt. cuv. DAJ Iași.

Verificările în teren se vor face de către o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură și APIA Iași. Măsura a fost luată pentru a sprijini producția de struguri de masă și cartofi în toate județele din țară.

„Și aici se adresează atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice care dețin între unu și zece hectare. Cuantumul financiar pentru acest ajutor este de 1.200 de euro e hectar iar plata se face proporțional cu suprafața deținută. Valorificarea producției în cadrul acestui ajutor de minimis ar trebui să se facă până pe 29 noiembrie inclusiv.” a mai precizat Roxana Florea, purt. cuv. DAJ Iași

La nivelul județului Iași există șase mari fermieri care cultivă cartofi, iar struguri câteva zeci.