Ajutoare financiare pentru firmele cu angajați între 16 și 50 de ani

Firmele din Iasi pot obtine noi ajutoare financiare de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca daca angajeaza persoane cu varsta cuprinsa intre 16 – 50 de ani. Suma acordata de stat pentru angajatorii din Iasi este de 50 la suta din salariul brut al angajatului, pana la 2.500 de lei. Obiectivul acestui ajutor financiar este protejarea angajatilor care si-au pierdut locul de munca in pandemie.

Patronii trebuie să încadreze în muncă tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani și persoanele cu vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență.

Adriana Sirghie, purt. de cuv. AJOFM Iasi

”Angajatorii care în perioada 1 ianuarie 2021 -1 septembrie 2021 încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată cu program normal de lucru persoane peste 50 de ani care au fost disponibilizate din motive neimputabile lor în perioada stării de alertă sau stării de urgență, beneficiază din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o subvenție echivalentul a 50 % din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Aceeași subvenție se acordă și angajatorilor care angajează. Aceasta se acordă pe o perioadă de 12 luni.”

Ieșenii care se află în evidențele AJOFM și vor să-și schimbe locul de muncă au la dispoziție 445 de locuri de muncă vacante. De asemenea, aceștia pot urma cursurile organizate de centrul de recalificare al agenției.

Adriana Sirghie, purt. de cuv. AJOFM Iasi

”Acestea pot opta din lista noastră de programe, pentru programe cum ar fi bucătar, ajutor bucătar, electrician, în construcții, lucrător în structuri pentru construcții, sudor sau care doresc să se perfecționeze pot apela la cursul de inspector resurse umane sau manager de proiect.

Cursurile se vor organiza imediat ce se aprobă bugetul și sunt gratuite pentru persoanele care sunt înregistrate la AJOFM Iași ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar se pot înscrie și persoane active, persoane ocupate, să urmeze aceste cursuri contra cost.”

Pandemia de Covid a bagat in somaj tehnic 4.035 de angajati. Potrivit AJOFM Iasi, pentru luna ianuarie 2021 au fost efectuate plati in valoare de peste 6,5 milioane de lei, ajutoare financiare acordate drept somaj tehnic pentru 550 de angajatori care si-au trimis acasa angajatii.