Ai cui sunt „copiii nimănui”?

Mai mult de jumătate dintre copiii din întreaga lume – peste 1,2 miliarde – trăiește sub amenințarea conflictelor militare, a sărăciei extreme sau a discriminării care se manifestă în special împotriva fetelor, arată datele ultimului raport global al organizației internaționale Save the Children. România ocupă locul 54 din 175 în raport, față de locul 52 în anul precedent[1], la egalitate cu Mauritius și sub țări ca Bulgaria ori Tunisia (locul 48), Kazahstan (45), Ucraina (43), China (40) și Belarus (35).

Domeniile de analiză au fost următoarele șapte: rata mortalității infantile, malnutriția copiilor, neparticiparea școlară, exploatarea prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescență și violența extremă asupra copilului.

Pentru capitolele malnutriție și exploatarea muncii copilului, nu sunt date despre România, acestea nefiind transmise de către autorități, în anii anteriori.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, raportul intitulat sugestiv Multiplele chipuri ale excluziunii arată cum cele trei fenomene cheie -războiul, sărăcia extremă și discriminarea- sunt responsabile de privarea copiilor de copilărie, în întreaga lume.