Agricultura ecologică, în prim-plan la Iași

WhatsApp Image 2022-04-07 at 19.26.05

Producători locali, procesatori, importatori, exportatori și reprezentanți ai organismelor de control s-au intalnit astazi la sediul Directiei Agricole Judetene Iasi pentru a discuta despre problemele întâmpinate în procesele de înregistrare și certificare în agricultura ecologică. În judetul Iași, numărul fermierilor înscriși în agricultura ecologică este într-o continuă creștere, anul trecut fiind inregistrati aproximativ 300 operatori.

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași în colaborare cu Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universitatii de Ştiinţele Vieţii din Iași, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh.Zane”-Academia Română, a organizat un Workshop intitulat „Agricultura Ecologica in Regiunea Nord – Est a Romaniei – Prezent si Perspectiva”.

„De ce agricultura ecologica? Pentru ca toata lumea stie despre beneficiile griculutii ecologice. Ne dorim ca prin acest eveniment sa readucem in atentia consumatorilor si producatorilor avantajele agriculturii ecologice. E o agricultura durabila in timp cu multe beneficii, constatam si noi o crestere in consumul acestor produse si din acest motiv consideram ca este bien sa avem astfel de evenimente care sa puna in valoare agricultura ecologica. Primul pas pe care ar trebuie sa il faca un fermier este sa se informeze despre ce inseamna agricultura ecologica, pasul doi este sa ia legatura cu organismul de certificare si avem reprezentanti aicitocmai pentru a spune in ce consta partea de certificare dupa care savina sa se inregistreze la Directia Agricola.”- a declarat Gabriel Hoha, director Directia pentru Agricultura Judeteana Iasi

Scopul workshop-ului a fost de a promova agricultura ecologică și a de așeza la aceeași masă pe producători, procesatori, importatori, exportatori și reprezentanți ai organismelor de control pentru a afla problemele întâmpinate în procesele de înregistrare și certificare în agricultura ecologică și pentru a-i sprijini în soluționarea acestora.

”De ce ati ales sa faceti o cultura ecologica? Care sunt beneficiile pentru dvs? Este si mai bine valorificata si e mult mai sanatoasa pentru toti cumparatorii nostri.”- a declarat Monica Balla, cultivator lavanda

Agricultura ecologica promoveaza practici agricole care raspund cererii societatii pentru activitatile prietenoase cu mediul, dar si cererii crescute a consumatorilor pentru produse ecologice.

”Agricultura ecologica am ales sa facem din dorinta de a educa oamenii si de a le oferi o alimentatie sanatoasa. Este important acest lucru pentru viata noastra. Astazi am adus mierea de salcam ecologica, noi avem stupii pe malul Prutului la Vladomira, miere poliflora, miere de tei. Barnova ofera cel mai mare –al doilea areal de tei din Romania fiind reprezentativa pentru tara noastra cat si spatiul Uniunii  Europene.”- a declarat Oana Iliescu, Antreprenor

Agricultura ecologica invata si elevii de la Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara Vasile Adamachi Iasi, care deruleaza si proiecte Erasmus pe aceasta tema.

Proiectul pe care il promovam a fost initiat cu doi ani in urma si prima mobilitate a avut deja loc si urmeaza sa plecam in Italia. Suntem foarte motivati si incantati de o noua experienta. Bineinteles ca modul de viata sanatos este foarte important in zilele noastre. Ar trebui ca toti adolescentii  sa ne alimenta corect, sa promovam tot ceea ce este ecologic, fiind benefic atat pentru natura cat si pentru sanatatea noastra.”- a declarat Felicia Țuvrilă, eleva Colegiul Vasile Adamachi

La momentul de fata, in judetul Iași, numărul fermierilor înscriși în agricultura ecologică este  într-o continuă creștere. Numai in anul 2021, Directia pentru Agricultura Judeteana Iasi a inregistrat aproximativ 300 de operatori.