Agricultorii se asteapta la productii bune de floarea soarelui

明野のひまわり畑

Aproximativ 20% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata cu floarea soarelui. Dupa productiile record de grau, orz si rapita, agricultorii se asteapta la o recolta buna de floarea soarelui. Cu acest prilej, a fost organizat la Iasi un eveniment marca Granarii, dedicat florii soarelui si noilor realitati din agricultura romaneasca.

La inceput de toamna, Sărbătoarea Florii însorite este primul mare eveniment din Regiunea de Nord-Est a Romaniei unde companiile și organizațiile revin cu noutăți despre produse, servicii și evenimente dedicate agriculturii și industriilor conexe în general.

Emil Teofil Bălteanu – președintele asociației Grânarii: „Evenimentul pe care îl organizăm se numește „Ziua florii însorite”, este o denumire mai elegantă dată unei zile, a unei plante oleaginoase, care aduce uleiul in casa noastra si nu numai. Locul si rolul florii soarelui este unul foarte important in agricultura, aproximativ 20% din suprafata agricola a României este cultivata cu floarea soarelui. Obiectivele pe care noi le avem pentru acest eveniment sunt cele referitoare la a cunoaste care sunt calitățile florii soarelui, hibrizilor de floarea soarelui, care pot fi exploatate in conditii ideale in zona noastra. Avem un numar de 11 producatori si un numar de aproximativ 50 de hibrizi, care sper sa fie edificatori pentru toti cei care vin sa vada rezultatul muncii noastre.”

Floarea soarelui crește de obicei în timpul verii și până la începutul toamnei, iar in această perioadă, se recolteaza aceasta planta.

Cristian Stoica – fermier ieșean: „Putem spune că anul agricol 2021 este un an agricol bun, avem parte de producții bune și prețuri echilibrate pentru producția agricolă. Din păcate ne confruntăm cu o creștere a importurilor, în principal a îngrășămintelor, cu o creștere de 100%. Și chiar daca veniturile pe hectar vor fi mai mari, vom avea parte și de cheltuieli mai mari. Cât priveste zona Moldvei și județul Iași, putem spune ca producția la floarea soarelui este o producție bună. Avem in acest moment combinele pe câmp, recoltăm”.

Floarea soarelui este originară din America de Nord și datează din 2100 î.Hr Această plantă care se orientează mereu după soare, era folosită ca hrană, medicament, vopsea și ulei.